Nedoceněná bylina zaručí přísun živin celý rok zdarma | adbz.cz
adbz.cz » Hobby » Proč zmrazit či usušit kopřivy? Nedoceněná žahavá bylina je poklad, který se vám šikne v kuchyni i pro péči o tělo

Proč zmrazit či usušit kopřivy? Nedoceněná žahavá bylina je poklad, který se vám šikne v kuchyni i pro péči o tělo

Kopřivy se řadí mezi nenáviděný plevel, ovšem zároveň jsou nedoceněnou bylinou plnou vitamínů a minerálů. Použít je lze jako součást léčivých směsí i kosmetiky.

sbirat koprivy les
Zdroj fotografie: iStock

Dopřáváte-li si pravidelný přísun vitamínů a minerálů, pravděpodobně vás to stojí i dost peněz. Napadlo vás někdy, že to, co draze kupujete v lékárnách, vám zadarmo roste téměř pod okny? Pokud fandíte zdravému životnímu stylu, vyzkoušejte kopřivy. Zní to zvláštně, ale tento žahavý a nenáviděný plevel skutečně obsahuje spoustu živin. Můžete ho využít v kuchyni i jako kosmetický zázrak.

Co obsahuje kopřivy a jak prospívá

Kopřiva dvoudomá je prostě nedoceněný poklad. Čím mladší rostlina je, tím je tělu prospěšnější. Mladé jarní výhonky se používají například při léčbě chudokrevnosti, zánětů močových cest nebo kožních onemocnění. Obsahují spoustu minerálních látek a vitamínů jako je B2, C, K, draslík, hořčík nebo železo. Nejlepší je vyrazit na kopřivy v dešti nebo při ranní rose.

Pro léčebné účely se mají sbírat jen ty jarní. Podle některých bylinkářů to však lze až do 7. července. V tento den dokonce prý mají zvláštní léčivé účinky. Nabízí se, abyste si udělali z čerstvě nasbíraných kopřiv čaj. Ale můžete je také zpracovat. Například zamrazit nebo pečlivě usušit. Prášek ze sušených kopřiv lze přidávat do každého jídla. Nemá prakticky žádnou chuť, takže se hodí stejně dobře na maso, do polévek i k dezertům.

Jak sušit kopřivy správně

Když se vydáte na kopřivy, rozhodně nezapomeňte na rukavice. Trichomy, což jsou žahavé chloupky, kterými je rostlina pokrytá, obsahují histamin, acetylchlorid a serotonin. Tento koktejl při doteku ruky s kopřivou způsobí, že vás pořádně svědí a pálí kůže. Sbírejte je tedy v rukavicích do košíku nebo plátěného pytle.

kopriva bylina suseni
Zdroj fotografie: Depositphotos

Natrhané kopřivy, mohou to být jen listy anebo také celé rostliny i se stonkem, rozložte na karton nebo plátno. Takto by se měly byliny sušit 5 dní. Nezapomeňte je pravidelně obracet, aby nezačaly zespoda hnít. Dají se také sušit nad kamny nebo troubou zhruba při 50 stupňové teplotě. Ideálním místem je tmavá místnost s dobrým větráním.

Žahavky jsou i kosmetickým pomocníkem

Rozhodně kopřivy nedávejte na slunce, protože díky působení jeho paprsků by přišly o vitamíny. Že jsou dostatečně proschlé, poznáte tak, že odlomíte stonek. Pokud hlasitě praskne, je ten správný čas. Než kopřivy rozemelete na prášek, nebo uložíte v dobře uzavřených nádobách, ideálně sklenicích, v nichž vydrží až dva roky, pečlivě vyberte hnědé listy.

Pokud jste nestihli vyrazit na jarní mladé výhonky, nezoufejte. Kopřivy se dají sbírat až do září. Ale v té době už v sobě mají hodně dusičnanů, takže se nehodí ke konzumaci. Jsou ale vynikající ke kosmetickým účelům. Dají se použít do koupelí, na kožní problémy nebo jako vlasová kůra. Máme jeden tip: smíchejte nasekané kopřivové listy, 2 lžíce jablečného octa a litr vody a směs pak použijte k opláchnutí vlasů.

K čemu a jak používáte kopřivy?

Více se o léčivých účincích kopřivy můžete dovědět zde

Zdroj: TheSpruce