6 častých pěstitelských omylů, kterými růžím ubližujete. Poučte se a na zahradě budete mít rozkvetlý ráj

Rozkvetlé růžové keře bývají nepřehlédnutelnou dominantou zahrady. Pokud chcete mít bohaté květy, ale nedaří se vám to, možná děláte při pěstování růží nevědomky chyby.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

K nejkrásnějším rostlinám, jež od brzkého léta až do podzimu hýří barvami i omamnou vůní, patří růže (Rosa). Zaslouženě bývají označovány za královny květin. Pohled na sametové lístky bohatých květů pokrytých rosou je k nezaplacení, takže klidně přehlédnete i trny, jimiž se při jejich pěstování pravděpodobně pokaždé popícháte. Abyste však měli rozkvetlé záhony, je důležité vyvarovat se těchto 6 pěstitelských chyb.

1) Správná výsadba růží

Růže potřebují prostor, proto pečlivě vyberte místo, kam je chcete zasadit. Pro rostlinu je dobré, abyste ji neustále seřezávali a vešla se na malý prostor. Při sázení do země pečlivě dbejte na to, aby byl kořenový krček rostliny zapuštěný do země na 2 až 3 centimetry. Nenechávejte roub na povrchu.

2) Řez ve správném termínu

Na zimu byste růžové keře neměli ořezávat, protože pak rostliny ztrácejí vitalitu. Růže je obvykle nejlepší seříznout na jaře. Udělejte to tak, abyste zachovali hlavní a mladé stonky. Pokud se nechcete popíchat o trny, můžete použít teleskopické nůžky či rukavice.

3) Jak zalévat růže

Růžové keře mají rády vodu, ale nepřelévejte je. Ideálně je zalévejte v suchém počasí přibližně jednou týdně. Dbejte na to, abyste zálivkou nenamáčeli listy. Jsou poté náchylnější k nemocem a opadávají. Také by je mohlo spálit sluníčko.  

iZdroj fotografie: Depositphotos

4) Postup hnojení růží

Aby vaše zahrada měla ty nejkrásnější květy růží, je důležité podpořit jejich růst, ale na druhou stranu to s hnojením nepřehánějte. Výživu byste měli na keře aplikovat po posledním jarním mrazu a pak znovu po prvním květnu. Opakovat to můžete každý měsíc, avšak nejpozději do září. Poté by se květina měla začít připravovat na zimu.

5) Stříhání odkvetlých květů

Odkvetlé květy růží ostříhejte, nebo je můžete odkroutit rukou, za pár týdnů se objeví nová poupata. Před zimou ale zkušení pěstitelé nestříhají z rostlin listy, přestože už nevypadají svěže. Nechte růži, aby se sama rozhodla, kdy už je potřebovat nebude.

6) Přikrytí růží na zimu

Na růžové keře na zimu nenahrnujte moc rašeliny, měla by být zakryta maximálně první očka. Jakmile to přeženete, mohlo by se stát, že při oteplení by se během zimy růže probudila a začala růst namísto toho, aby setrvávala v klidu. Na zimu je ideální keře zakrýt dostatečnou vrstvou chvojí.

Jaké triky při pěstování růží používáte?

Zdroj: Bhg

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Zobrazit další články