Oloupejte vařená vejce snadno a rychle. Málokdo zná kuchyňský trik se sodou a sklenicí vody
Určitě jste se nejednou rozčilovali nad tím, že vařené vajíčko nejde oddělit od skořápky, loupání trvá dlouho a výsledek nakonec vypadá strašně. Víme, jak si to můžete ulehčit.
Vejce obecně patří k oblíbeným a častým pochutinám. Když je uvaříte natvrdo, hodí se na chlebíčky nebo do koprovky. Víte ale, jak je jednoduše oloupat? Většina lidí vejce uvaří a dá ho do studené vody ochladit. Pak nakřápnou skořápku a začnou kousek po kousku loupat. Někdy to jde docela rychle, avšak jindy se u toho zaseknete. Skořápka nejde odtrhnout a nakonec vejce vypadá, jako kdyby ho už někdo jedl. Existují způsoby, jak ho oloupat snadno a rychle.
Přidejte do hrnce jedlou sodu
Než se dostaneme k loupání, je dobré si říci, že základem úspěchu jsou dobře uvařená vejce. Je dobré použít taková, která jsou alespoň týden skladovaná. Bílky se drží u skořápky, protože mají nízké pH. Pokud chcete, aby šlo loupání snadněji, přidejte při vaření vajec do vody trochu jedlé sody. Zhruba půl lžičky na litr vody. Soda během vaření zvýší pH bílku, a tím pádem půjde lépe od skořápky odlepit.
Před samotným loupáním dejte vejce vychladnout. Ideálně je nechte v ledové vodě 10 až 15 minut. Než je tam vložíte, trochu je nakřápněte, aby se voda dostala pod skořápku. Vejce začněte loupat odspodu, kde je více vzduchu, takže to půjde lépe. Pokud by loupání nešlo podle vašich představ, zkuste poslední trik, a to oloupat vejce pod tekoucí studenou vodou.
Můžete ho zkusit vyfouknout
Způsobů, jak vejce oloupat rychle a snadno, je celá řada. Jedním z nejrychlejších je ten, že uvařené vejce vložíte do sklenice se studenou vodou a uzavřete víčkem nebo dlaní. Pořádně ji protřepejte, skořápka se téměř celá rozbije. Pak vejce půjde oloupat skoro samo. Můžete si to usnadnit i tím, že to uděláte v tom samém hrnci, kde se vejce vařila. Vylijete horkou vodu, nalijete studenou, vložíte vejce, přiklopíte pokličkou a protřepete.
Skořápky se rozbijí na malé kousky a přilepí k bláně. Dolů z vejce je dostanete za několik sekund. Jedním z méně tradičních způsobů je vyfouknutí vajíčka ze skořápky. Pokud se chcete předvést, má to prý fungovat. Odloupnete kus skořápky na obou koncích, pak z užšího konce foukněte a z druhého vejce vyletí. Upřímně řečeno, je to možná sice efektní způsob, ale když nemáte plíce jako zvon, raději to nezkoušejte.
Jaké triky na oloupání vajec používáte?