Okurky porostou jako splašené: Hnojivo z kvasnic jim dodá potřebné vitamíny a zvýrazní chuť

Okurky nevyžadují přílišnou péči, je ale nutné je pravidelně a správně hnojit, aby byly výnosy opravdu velké. Domácí hnojivo je účinné a za pár korun.

i Zdroj fotografie: Pexels
                   

Pěstování okurek není příliš náročné, tedy při poskytnutí správných podmínek a dobré péči. Výsledná úroda vás přitom může velmi mile překvapit. Je nesmírně důležité rostliny okurek pravidelně hnojit. Mají poměrně mělké kořeny a z půdy si tak velmi rychle vezmou všechny vitamíny a minerály, které ke správnému růstu potřebují. Svým vlastním přičiněním si přitom můžete bohatost úrody korigovat, a to právě správným hnojivem. Domácí hnojiva jsou účinná, a hlavně levná. Pokud tedy hledáte cesty, jak uspořit a zvýraznit její chuť, udělejte okurkám hnojivo z kvasnic nebo jedlé sody.

Použijte kvasnice či jedlou sodu

Kvasnice představují hodnotný zdroj bílkovin a vitaminu B. Droždí je velmi přínosné pro lidský organismus, ale i pro rostliny. Dokáží také zachránit okurky i rajčata před chorobami. Na přípravu domácího hnojiva rozpusťte asi 10 gramů kvasnic v 10 litrech teplé vody. S teplotou buďte obezřetní, příliš teplá voda by je zabila. Vychladlou vodou můžete zalévat okurky. Nálev připravujte vždy čerstvý. Dodá okurkám ty správné živiny (především vitamíny, což bude mít pozitivní vliv na jejich celkovou vitalitu a samozřejmě i chuť. Pokud se stane, že celé množství nespotřebujete, můžete hnojivo aplikovat i na rajčata či balkonové rostliny.

Stejně hodnotné a vyvážené hnojivo si připravíte ale i z jedlé sody. Ač se jedlá soda používá primárně v domácnosti a je to nepostradatelný pomocník při úklidu, jejích vlastností využijete i na zahradě. Na přípravu hnojiva dobře promíchejte asi 80 gramů jedlé sody v 10 litrech vody. Tento roztok aplikujte dvakrát s rozestupem 2 týdnů. Po dalších 2 týdnech použijte lehce poupravené hnojivo. Na stejný objem vody postačí 60 gramů jedlé sody a pár kapek jódu. Jód rostliny ochrání před škůdci a chorobami.

Hnojivo z kvasnic a vody iZdroj fotografie: Melinda Young Stuart / Creative Commons / CC BY-NC

Co dělat s nadbytkem okurek

V sezóně začnou okurky plodit jako divé a vy nevíte, co si s nimi najednou počít. Okurky můžete kromě využití do chutných salátů a pomazánek i sterilovat, ať už samotné, nebo společně s paprikami, zelím a cibulí či jinou zeleninou dle vaší chuti a fantazie. Připravit si můžete i chutnou a osvěžující limonádu nebo sirup. I v lednici ale vydrží při správném skladování klidně měsíc.

Jaké domácí hnojivo se vám nejvíce osvědčilo na okurky?

Zdroj: Genialne
Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články