Kvasnice dokážou zachránit okurky a rajčata před chorobami

Kvasnice jsou neměnnou složkou chleba a pečiva, používají se k výrobě alkoholu, piva a kvasů, jsou také součástí složení léčivých přípravků a biologických přísad. Droždí je ovšem také vynikajícím hnojivem a ochranou proti chorobám zahradnických plodin!

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Jsou bohaté na bílkoviny, jejichž obsah dosahuje 65–66%, minerály, organické železo a další stopové prvky. Více než 10% kvasinkové hmoty tvoří esenciální aminokyseliny. Jak bychom mohli rostlinám odepřít tak dobré živiny?

Kvasinky jsou velmi užitečné pro pěstované rostliny právě z těchto důvodů:

  • Jsou dobrým stimulantem růstu a zdrojem užitečných bakterií.
  • Droždí je také profylaxí tak závažných onemocnění, jako je pozdní plíseň rajčat a padlí okurek.
  • Krmení kvasinkami aktivuje tvorbu kořenů: výsledky experimentů ukázaly, že látky vylučované buňkami kvasinek do vody urychlují vzhled kořenů o 10-12 dní, zvyšují jejich počet o 2-10krát! A tam, kde dochází k aktivnímu růstu kořenů, tam se zeleň vyvíjí mocně a zdravě.
  • Rostliny krmené kvasnicovým roztokem jsou silnější a trvalejší.
  • Sazenice oplodněné kvasinkami brzy na jaře jsou méně náchylné k nemocem a lépe snášejí sběr.
  • Velmi dobrý účinek droždí byl zaznamenán například při zakořenění jahodových keřů.
  • Krmení kvasnicemi je užitečné pro všechny zeleninové plodiny, jahody, květiny. Použití kvasnicového roztoku se také osvědčilo jako výživa pro listy.
iZdroj obrázku: Pixabay.com
Rajčata dostanou díky kvasnicím správné živiny a zbaví se chorob

Složení receptu na výživu rostlin z kvasnic

  • Voda – 3 l
  • Cukr – 10 lžic
  • Suché droždí – 10 g

Postup vaření

Zahřejte vodu až na 38 ° C (ne vyšší, jinak kvasinky zemřou).

Rozpusťte ve vodě cukr a balíček suchých droždí.

Nechte droždí po dobu čtyř až deseti hodin „růst“ a roztok občas promíchejte.

Když jsou kvasnice fermentovány, měl by být roztok kvasinek zředěn 7 litry vody a může být aplikován pod rostliny.

Důležité! Mějte na paměti, že nádoba musí mít objem větší než 3 litry, neboť droždí má vlastnost se rozpínat, jeho hmotnost se zvýší 2 – 2,5 krát a efekt by mohla být nežádoucí.

S tímto řešením můžete nakrmit absolutně všechny rostliny. Okurky lze tímto roztokem zalévat jednou za 10-12 dní, rajčata a další zeleninu – jednou za 15 dní, v litrovou nádobou pod každým keřem. Před zaléváním rostliny je nutné roztok dobře prolévat čistou vodou, protože jakékoli zalévání se provádí až po zaléváním vodou.


Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Zobrazit další články