Žádný zápach při vaření květáku. Stačí přidat mléko nebo citronovou šťávu
Květák patří mezi opravdu zdravou zeleninu. Jenže ruku na srdce, kdo by neznal ten jeho typický „odér“, co se rozleze po celém bytě.

Obsah článku
Dobrá zpráva je, že se toho zápachu dá zbavit raz dva – a přitom nebudete potřebovat žádnou chemii. Redakce adbz pro vás objevila pár fíglů, které si určitě oblíbíte.
Květák nemusí vždycky skončit v hrnci
Ale než se pustíme do vaření, rádi bychom vám řekli, že květák vůbec nemusíte vařit – i tak bude chutnat skvěle. Syrový je křupavý, šťavnatý a ideální třeba do salátu. Rozebraný na malé růžičky se také skvěle hodí k dipu z jogurtu, česneku a kopru. Anebo ho nastrouhejte nahrubo – vznikne z něj taková „květáková rýže“, která chutná báječně. Jde o takový ideální (a mimochodem i dietní) základ na rychlý oběd, třeba s vajíčkem nebo zeleninou na pánvi.
Když už vařit, tak chytře a bez smradu
V našich končinách je ale pořád nejpopulárnější klasika: uvařený květák (a následně třeba obalený a usmažený). Jenže společně s tímto postupem přichází na scénu i ten typický, a ne zrovna vábný zápach. Abyste se ho zbavili, zkuste šikovné triky, které vám zachrání čich i chuť.
- Přidejte do vody půl sklenky mléka – neutralizuje zápach a květák zůstane jemný, jak na svých stránkách radí kuchařka Ania.
- Nebo do ní šplíchněte trochu citronové šťávy – přidá šmrnc a vůni, květák bude i chutnější.
- Skvělým pomocníkem je také bobkový list – ten nepříjemný pach přebije a přitom jídlu dodá jako bonus i zajímavou chuť.
Vaření květáku – pár tipů pro lepší výsledek
Květák rozdělte na růžičky – lépe se vejde do hrnce a uvaří se rovnoměrně. Ovšem máte-li doma dostatečně velký hrnec, klidně ho uvařte vcelku. Jen zkraťte košťál a dejte pozor, ať ho nezalijete až po vrch – horní část se uvaří v páře a bude opravdu perfektní.
Po 10 minutách vaření začněte květák každou minutu kontrolovat vidličkou – ať ho nepřevaříte, jinak se z něj podle webu Okruchy Chleba stane beztvará hmota. A pokud chcete květák vždy nádherně bílý, přidejte do vody špetku cukru nebo malou lžičku jedlé sody. O bílou barvu vás tak už nic nepřipraví.
udalosti247.cz
21 h
udalosti247.cz
18 h
udalosti247.cz
18 h
udalosti247.cz
19 h