Dřez se bude lesknout jako nový. Každý druh si ale žádá jiný způsob údržby – proto drahé čističe ne vždy fungují
Čištění dřezu v kuchyni je podstatnou částí úklidu. Už jen z toho důvodu, že se tam hromadí nádobí a tím pádem i bakterie.
Obsah
Právě dřez zažije za celý týden provozu opravdu hodně, od špinavých pánví na smažení po odstřižky zalitých pokojových květin. A ačkoli bychom si všichni přáli opak, rozhodně to v něm poté nevoní jako po fialkách. Jakmile není dřez pravidelně a důkladně čištěn, pronikne jeho zápach do celého domu bez ohledu na velikost. Prokažte mu tedy trochu úcty a lásky a pravidelně ho čistěte. A udělejte si z toho týdenní návyk, protože se to vyplatí.
Jak na pořádnou očistu dřezu a co je potřeba?
- Gumové rukavice
- Neabrazivní čistidlo
- Saponát na nádobí
- Jedlá soda
- Bílý ocet
- Peroxid vodíku
- Citron a sůl
Krok první: vyčištění samotného dřezu
Nejdříve se ujistěte, že v něm opravdu nic není. Tedy žádné zbytky jídla, hrnky od kávy ani jakékoli další nádobí. Pak spláchněte teplou vodou jakékoli viditelné zbytky. Jakmile toto provedete, je čas vzít si rukavice. Pamatujte si, že postup se liší podle konkrétního materiálu, tedy zda máte nerez nebo bílé provedení.
Čištění nerezového dřezu
Toto provedení je trochu odolnější a má menší riziko, že chytne trvalé skvrny nebo rez. Skutečnými nepřáteli jsou tu kyselá jídla, běloba a také brusná čistidla. Všechno totiž může poškodit vnější vrstvu. Proto v něm nenechávejte kyselá jídla delší dobu a použijte na čistění jedlou sodu. Krásně obrousí nečistoty, aniž by poškodila samotný povrch dřezu. Vždy také postupujte od stran směrem k odtoku, poté vše opláchněte vodou. Nerezová ocel vždy ukáže skvrny od vody, použijte na ně utěrku z mikrovlákna a nelekejte se toho.
Čištění bílého dřezu
Tento vám neodpustí prakticky nic. Se skvrnami pomůže soda a peroxid vodíku. Nejdřív ho otřete vlhkým hadrem, pak celý pokryjte jedlou sodou. Na kartáček nebo houbičku poté kápněte trochu peroxidu a začněte drhnout. Jakmile je hotovo, spláchněte vše vodou.
Mytí porcelánového dřezu
Lesklé porcelánové kusy jsou citlivé na rez a skvrny, jako ty bílé. Můžete použít podobné postupy, pro perfektní vzhled ale potřebujete něco jiného. Na polovinu citronu nasypte trochu soli a použijte ji jako houbičku. Budete se divit, jak půjdou skvrny dolů. Poté vše pouze umyjte teplou mýdlovou vodou a osušte utěrkou z mikrovlákna.
Očista kohoutků a madel
Všechny kohoutky nebo madla se dají vyčistit mýdlovou vodou bez ohledu na materiál. Jednoduše si vezměte houbičku nebo kartáček (hlavně pro těžko dostupná místa). Stále vidíte bílá místa? To je usazený vodní kámen z minerálů ve vaší kohoutkové vodě. Přidejte do mycí vody trochu octa a už by se mělo odstranit všechno.
Odtok se sodou a bílým octem
Sice vše voní trochu divně, ale efekt je ohromný. Pamatujte si poměr 1:2, tedy jeden díl sody na dva díly bílého octa. Sodu nasypte do odtoku a pomalu přidejte bílý ocet. Budou spolu reagovat, takže se nelekněte pěnění. Počkejte 15 minut, až udělají své, a spláchněte to celé horkou vodou.
Prevence nade všechno
Většině tohoto se můžete vyhnout, pokud se ve vašem dřezu nebude nic hromadit. Nejde jen o množství, ale také o procesy, které se uvnitř zbytků nevyhnutelně dějí. Stejně jako si denně čistíte zuby, dopřejte několik minut čištění i dřezu.