Kvíz: Jak dobře znáte českou kuchyni? Některé otázky prověří i milovníky jídla
Jak dobře znáte svíčkovou, bramboráky nebo valašský frgál? Krátký kvíz prověří, jestli se v české kuchyni vyznáte jako babička, nebo jen jako občasný host.
Obsah článku
Možná máte pocit, že českou kuchyni znáte nazpaměť, protože jste vyrostli na řízcích, knedlících a poctivé svíčkové od babičky. Když ale přijde řeč na detaily, jako z čeho přesně jsou olomoucké tvarůžky nebo odkud je valašský frgál, začne být jistota najednou trochu menší. Většina lidí si myslí, že „české jídlo“ je pár známých klasik, ale za nimi se skrývá spousta regionálních specialit, drobných vychytávek a tradičních kombinací chutí. Právě ty často rozhodnou o tom, jestli jídlo chutná jen dobře, nebo opravdu „jako od maminky“. Člověk si to běžně neuvědomí, dokud nemá odpovědět nahlas a bez googlení. Zkuste si teď v duchu vybavit, jak přesně vypadá třeba kulajda nebo co patří do bramboráku, a uvidíte, jak na tom jste.
Jste si svými recepty opravdu jistí?
V posledních letech se česká kuchyně vrací do módy, ať už v moderních bistrech, nebo v pořadech o vaření, kde se klasika míchá s lehčími úpravami. Na internetu prudce přibylo dotazů na „pravou svíčkovou“, bramborový salát nebo na to, co vlastně dělá guláš českým a ne maďarským. V redakci se s tím setkáváme pořád, když nám lidé píšou, že se chtějí naučit vařit jako jejich babičky, ale narážejí na rozdílné recepty a rodinné zvyky. Když jsme tenhle kvíz zkoušeli na kolezích, většina z nich byla přesvědčená, že českou kuchyni ovládá, ale jen málokdo dal deset bodů z deseti. Typický omyl z praxe? Jeden kolega by přísahal, že do bramboráku patří mléko, protože to tak doma dělala babička, a dost ho překvapilo, že základ je vlastně mnohem jednodušší. Podobných drobných mýtů je kolem českých jídel spousta a právě ty z nich dělají dobrý materiál pro nenápadné otestování znalostí.
Dokážete si v hlavě „uvařit“ každý recept?
Tento kvíz prověří, jestli znáte nejen názvy jídel, ale i jejich suroviny, typické přílohy a původ některých specialit. Čekají na vás otázky z běžného hospodského menu, rodinných obědů i svátečních tabulí, takže přijde na řadu jak svíčková, tak třeba rybí polévka nebo sladké knedlíky. Lidé nejčastěji chybují v tom, že si pletou regionální dezerty, podceňují polévky a nevybaví si přesně, co je základ konkrétního jídla. V redakci jsme proto vybrali otázky, které vycházejí z klasických českých kuchařek, zavedených restaurací a skutečných rodinných receptů, ne z náhodných internetových tipů. Budete potřebovat hlavně pozornost k detailu a trochu kuchyňské představivosti, abyste si v hlavě „uvařili“ každý recept a nemuseli spoléhat na náhodu. Když se do testu pustíte poctivě, bez nápovědy a odkládání na později, zjistíte, jak hluboko vaše znalost české kuchyně doopravdy sahá.
Připraveni na malou gastronomickou výzvu?
Berte tenhle kvíz jako malou výzvu i zábavu, kterou zvládnete během pár minut třeba u kávy nebo ve vlaku. Zkuste odpovídat podle první intuice a nevracet se k otázkám, i když budete mít chuť něco přepsat. Možná zjistíte, že některé „jistoty“ nejsou tak pevné, jak se zdály, a objevíte jídla, která jste sice někdy slyšeli, ale vlastně je nikdy pořádně nepoznali. Jestli dáte plný počet bodů, máte solidní argument, proč si příští rodinný oběd vzít na starost právě vy. A pokud pár odpovědí netrefíte, berte to spíš jako inspiraci, co příště ochutnat v hospodě nebo co si uvařit doma. Tak se do toho pusťte a uvidíte sami, jak dobře se ve světě české kuchyněopravdu orientujete.
Kvíz: Jak dobře znáte českou kuchyni? Některé otázky prověří i milovníky jídla
Spustit kvízudalosti247.cz
3 m
udalosti247.cz
3 m
chalupari-zahradkari.cz
3 m
chalupari-zahradkari.cz
3 m
chalupari-zahradkari.cz
3 m




