Zavařovací sklenice je nejlepší sterilizovat v mikrovlnce. Tím zajistíte, že kompoty, džemy a nakládačky vydrží roky
Sterilizace sklenic už pro vás nebude žádný problém. Stačí, když budete znát tyto základní a jednoduché způsoby.
Je tu léto a to znamená, že se mnoho lidí rozhodne zavařovat nějaké ovoce nebo zeleninu, aby měli zásoby na zimu. Tím pádem si musí sterilizovat i zavařovací sklenice, což někdy může být trošku problém, protože jen málo lidí ví, jak správně na to. Ale když budete znát tyto tři způsoby, bude to už pro vás hračka.
Sterilizace nad párou
Toto je ten nejstarší a asi i nejpoužívanější způsob sterilizace sklenic. Budete potřebovat jen hrnec, vodu a speciální přístroj na sterilizaci sklenic. Ten lze nahradit i sítem s rukojetí. Nalijte si vodu do hrnce a vařte, dokud se uvnitř sklenic vodní pára nepřemění na kapky vody, které začnou stékat po jejich stěnách.
Sterilizace ve vroucí vodě
Pro tento způsob budete potřebovat velký hrnec, aby se do něj vešlo několik sklenic. Poté je plně zalijte vodou. Dejte na sporák a nechte vařit. Jakmile voda začne vřít, vařte sklenice 5 minut, poté je opatrně vyjměte kleštěmi a položte hrdlem nahoru na čistou utěrku.
Sterilizace v mikrovlnné troubě
Jde o nejnovější způsob sterilizace sklenic, ale také ten nejpohodlnější. Nejprve sklenice pořádně umyjte a ještě mokré je vložte hrdlem nahoru do mikrovlnky. Můžete do nich nalít i trošku vody, a poté až mikrovlnku zapnout. Pro sterilizaci středních a velkých sklenic stačí napařovat 2krát po dobu 4-5 minut, malé stačí 3 minuty na maximální výkon. Pozor, po skončení sterilizace bude sklo velmi horké.
Jakým způsobem sterilizujete sklenice vy?