Zakrslý kávovník aneb Jak si vypěstovat vlastní kávu doma v květináči
adbz.cz » Hobby » Zakrslý kávovník aneb jak si vypěstovat vlastní kávu doma v květináči

Zakrslý kávovník aneb jak si vypěstovat vlastní kávu doma v květináči

Kávovník je exotická rostlina, přesto si ho můžete s úspěchem pěstovat i doma, a dokonce se dočkat i sklizně kávových zrn.

zakrsly kavovnik kvetinac
Zdroj fotografie: iStock

Představte si, že se probudíte s vůní čerstvě uvařené kávy vyrobené ze zrn, které jste si vypěstovali sami doma. Pěstování kávovníku sice není pro netrpělivé povahy, když mu však dopřejete správnou péči, nejenže váš domov ozdobí jako krásná pokojovka, ale můžete si z jeho plodů vyrobit i vlastní kávu (nečekejte však bohužel nijak vysokou kvalitu – jde spíše o zajímavost). Co tedy kávovník potřebuje, aby byl zdravý a odměnil vás i úrodou plodů?

Vyberte odrůdu a připravte si substrát

Existují různé druhy kávovníků, ale doma se běžně pěstují dvě hlavní odrůdy: Coffea arabica a Coffea canephora (běžně známá jako robusta). Rostliny arabiky jsou pro vnitřní pěstování vhodnější, protože lépe tolerují nižší sluneční záření i teploty. Rostliny robusty jsou naproti tomu odolnější vůči chorobám a škůdcům, potřebují však více tepla.

Kávovníky vyžadují dobře odvodněnou půdu a dostatek prostoru pro růst kořenového systému. Vyberte květináč, který je hluboký alespoň 60 cm. Je také nezbytné, aby měl drenážní otvory, protože tato rostlina nesnáší přemokření. Můžete začít s menším květináčkem, ale poté budete muset rostlinu přesadit, aby vždy měla dostatek prostoru.

sbírání kávových bobů
Zdroj fotografie: Freepik

Rostlinu pak zasaďte do mírně kyselé půdy s pH mezi 6 a 6,5. Půdní směs si můžete namíchat ze stejných dílů rašeliny, perlitu a organického kompostu. Pokud si budete kávu pěstovat ze semínka, nejprve kávové zrno namočte na 24 hodin do vody (samozřejmě nesmí být pražené), abyste usnadnili klíčení. Semínko poté vložte do substrátu asi 2 cm hluboko. Zahrňte je a substrát navlhčete.

Klíčení trvá poměrně dlouho

Ideální dobou pro zasetí kávy jsou teplejší měsíce, tedy mezi květnem a červnem, přičemž teplota v místnosti by měla být alespoň 20 °C. Musíte však být trpěliví. První rostlina se může objevit až za 3 měsíce. Květináč umístěte na světlé místo, ale bez přímých slunečních paprsků. Rostlinu pravidelně zalévejte, ale nenechte ji stát v mokru. Vždy počkejte, až horní centimetr půdy zcela vyschne, a pak můžete opět zalévat.

nalévání kávy
Zdroj fotografie: Freepik

Jakmile vyroste několik prvních pater listů, můžete rostlinu začít i tvarovat. Jejím prostříháváním jí také zajistíte lepší cirkulaci vzduchu a můžete ovlivnit její velikost. Bez stříhání totiž dokáže dorůst i do 2 metrů. Občas jí také dodejte živiny v podobě vyváženého, ve vodě rozpustného hnojiva. Pěstování kávy je krásný proces, který vás naučí trpělivosti. První plody totiž budete sklízet nejdříve po 3 až 4 letech.

Zralý plod poznáte podle jeho červené barvy (říká se mu také kávová třešeň). Červenou dužinu musíte odstranit, abyste se dostali ke kávovému zrnu. To musíte nejdříve usušit, poté upražit a nakonec namlít. Za péči, kterou jste rostlině věnovali, si tak budete moci vychutnat šálek vlastní, s láskou vypěstované bio kávy. Kávovník je však také krásná okrasná rostlina a určitě se vyplatí ji pěstovat i pro její nevšední vzhled.