Nejjednodušší způsob, jak nakrájet meloun – krok za krokem. Nehrozí, že byste si ulepili ruce, až ho budete jíst
Léto a melouny k sobě nesporně patří. Při jejich konzumaci se ale častokrát zašpiníte. Naučte se servírovat meloun tak, abyste tomu předešli.
![krajeni vodniho melounu](https://adbz.cz/wp-content/uploads/2022/05/krajeni-vodniho-melounu-768x432.jpg)
Jaro vplulo do své teplejší poloviny a hodnoty na teploměrech začínají pomalu atakovat hranici 30 ˚C. S teplými dny začne růst i potřeba se něčím osvěžit a šťavnatý meloun je na to jako stvořený. Připravte se, že během měsíce a půl je budete potkávat v supermarketech, na trzích, u silnic a bude těžké jim odolat. Když se ale s chutí zakousnete do melounu, většinou jste ulepení i za ušima. Naučte se ho servírovat tak, aby jej zvládly jíst i děti, aniž by se ušpinily.
Jak správně nakrájet meloun
Na internetu se setkáte s mnoha manuály, jak správně naporcovat meloun. Pokud je výsledkem to, že jste se osvěžili a vaše košile zůstala čistá, tak je to asi správně. My vám jeden takový návod nabízíme. K porcování a následnému servírování budete potřebovat:
- Dlouhý ostrý nůž
- Prkno na krájení
- Velkou mísu na servírování
Meloun si položte na prkno a přeřízněte ho na polovinu. Položte ho řezovou stranou dolů, na vás by mělo koukat místo, kde byl stonek. Jakmile je meloun položený řezovou stranou dolů, pomalu ořežte slupku. Postupujte v pásech shora dolů, dokud vám nezůstane pouze červená dužina. Tu krájejte na hrubší plátky a držte je spolu, aby se nerozjely. Prkno otočte o 90˚ a opět krájejte na stejně hrubé plátky. Pořád je držte spolu, aby se jednotlivé části neoddělily.
![Vodní meloun- vložení rozporcované části do mísy](https://adbz.cz/wp-content/uploads/2022/05/vodni-meloun-ulozeni-do-misky.jpg)
Velké finále
Připravte si nádobu. Ideální by byla mísa polokulovitého tvaru, zhruba ve velikosti právě nakrájené půlky této chutné zeleniny. Položte ji na pokrájený meloun a pak překlopte prkno tak, aby vám hezky vklouzl do nádoby. V ní ho pak budete i jednoduše servírovat. Každý, komu nabídnete, si může vytáhnout hranolek, který padne tak akorát do pusy jako jednohubka, aniž by zbytečně zašpinil sebe nebo okolí.
Jak krájíte a servírujete meloun vy?