Italové mají své fígle, aby se špagety nelepily: Teplota vody musí být stále stejná, olej je záchrana
Vařte špagety a jiné těstoviny jako pravý italský mistr. Vyvarujte se chyb a vaše špagety budou chutné jako nikdy.
![spagety igelitovy sacek](https://adbz.cz/wp-content/uploads/2023/05/spagety-igelitovy-sacek-768x403.jpg)
Obsah
Určitě víte, že Italové jsou těstovinami proslavení. Jaké je však jejich tajemství a proč jsou jejich těstoviny tak lahodné a chutné? Existuje pár triků, díky kterým budou vaše vařené těstoviny když ne lepší, tak alespoň stejně chutné jako ty, které vařil kuchař v Itálii. Pusťte se do toho a připomeňte si tak letní dovolenou.
I při vaření špaget se dají udělat chyby
Klasický recept na špagety se může zdát jako nejjednodušší a na přípravu také nejrychlejší jídlo. Opak je však pravdou. I při vaření špaget se dají udělat chyby, kvůli kterým může být celé jídlo nenávratně zkažené. Špagety, ale i jiné těstoviny se lepí, jsou blátivé a bez chuti. Naštěstí je od těchto opravdu nevábně vypadajících těstovin lehká pomoc. Kromě přidaného oleje a konstantní teploty vody existují i jiné tipy.
Některé věci při vaření těstovin úplně ignorujeme, i když jsou v receptu napsané, a mají proto určitě své opodstatnění. Mezi právě tak důležité informace patří například osolení vody, ve které se těstoviny vaří. Sůl se přidává do vody, až když dosáhne bodu varu, a zároveň těsně předtím, než přidáte těstoviny. Tak nasáknou ze soli tu nejlepší chuť a budou opravdu výjimečné.
![špagety se zeleninou](https://adbz.cz/wp-content/uploads/2023/05/spagety-varene.jpg)
Teplota vody při vaření těstovin by měla být konstantní, určitě by neměla příliš kolísat. Lepší je také těstoviny při vaření příliš nemíchat, mohly by se polámat nebo zlomit a z nich vyloučený škrob by pak mohl způsobit právě tu obávanou konzistenci nevzhledné lepivé koule. Ideální je přidat do vody před jejím vařením půl lžíci oleje a lepení těstovin tak spolehlivě zabránit.
Olej přidávejte v pravý čas a těstoviny rozhodně neoplachujte
Důležité je ovšem přidávat olej do vody opravdu předtím, než se voda začne vařit. Pokud ho přidáte již do vařící vody, je to v podstatě k ničemu, protože olej se při vaření nejspíše vyvaří a těstoviny se vám opravdu nemusí povést. Stačí přidat jen polovinu lžičky obyčejného rostlinného oleje a nelepivé a chutné těstoviny jsou téměř zaručeny.
Po uvaření určitě nedělejte základní chybu a hotové těstoviny neoplachujte. Pokud je opláchnete, nejenže ztratí na chuti, ale s vodou opláchnete také důležitý škrob a těstoviny budou mdlé a nedobré. K tomu všemu budou těstoviny studené a budete je muset znovu ohřívat. Těstoviny se oplachují, pouze pokud se chystáte dělat těstovinový salát. Pokud budete postupovat podle uvedených kroků, vaše těstoviny budou opravdu hodné mistra šéfkuchaře.