V obchodě se prodávalo nebezpečné koření. Lidem po jeho snězení hrozí život ohrožující problémy

Několikanásobně vyšší množství pesticidů bylo SZPI odhaleno v jednom koření, které se prodávalo v obchodech. Nemáte ho doma?

i Zdroj fotografie: SZPI
                   

Pokud při vaření s oblibou používáte bylinky, které připravovaným pokrmům dokážou dodat tu správnou chuť i aroma, dávejte si pozor, co kupujete. Na pultech obchodů se objevilo nebezpečné koření, které by u vás mohlo vyvolat nežádoucí zdravotní potíže.

Byl překročen limit pesticidů

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce SZPI pravidelně provádí kontroly velkoobchodů a také dovozců, a to ve spolupráci s Celním úřadem. Při jedné z těchto kontrol zabavili dvě zásilky bazalky původem z Thajska. Důvodem byla nadlimitní přítomnost hned několika pesticidů.

Koření prošlo laboratorním rozborem a ten odhalil přítomnost deseti (respektive sedmi) pesticidních látek, jejichž obsah byl několikanásobně překročen. U některých položek byly limity překročeny výrazně (v jednom případě dokonce 100x), v dalších dvou případech pak 40x, informuje web Potraviny na pranýři.

Zakázaný insekticid karborufan

Na seznamu zjištěných látek, u kterých bylo mnohonásobně překročeno povolené množství, figuruje také silný insekticid karborufan. Tato látka se používala v zemědělství jako insekticidní přípravek – cílem bylo tlumení škůdců na celé řadě plodin. Například na kukuřici, řepě, bramborách nebo třeba slunečnici. Karborufan byl v roce 2008 Evropskou unií zakázán pro své nežádoucí účinky.

iZdroj fotografie: SZPI

A co jsou to vlastně ty pesticidy? Jde o toxické látky vyrobené s jasným úmyslem – zlikvidovat a zabít živé organismy, jako je hmyz, rostliny nebo třeba houby, jež jsou považovány za škůdce. Příjem pesticidů nijak nezaznamenáte, vysvětluje web Avocados. Nejsou vidět, nemají žádnou chuť, z potravin je nelze dobře omýt, protože jsou ve vodě nerozpustné. A tak se v našem těle postupně hromadí.

Jaká rizika představují pesticidy v potravinách?

Při pěstování rostlin se často využívají přípravky sloužící k jejich ochraně před škůdci. Vlivem toho ale může dojít k reziduím pesticidů v potravinách. Mohou vyvolat zdravotní rizika, která mohou být podle webu SZU akutní a chronická.

Akutní rizika vznikají při krátkodobém příjmu rezidua pesticidu při překročení akutní dávky. Chronická pak vznikají při dlouhodobém příjmu rezidua pesticidu při překročení stanovené hodnoty.

Kupujete čerstvé bylinky, nebo si je pěstujete?

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Zobrazit další články