Nikdy nenechávejte dvířka od mikrovlnky otevřená. Hodně riskujete
adbz.cz » Hobby » Dvířka od mikrovlnné trouby by po použití měla zůstat alespoň 20 minut otevřená

Dvířka od mikrovlnné trouby by po použití měla zůstat alespoň 20 minut otevřená

Mít doma mikrovlnnou troubu je v dnešní době standard a jde o jeden z nejpoužívanějších spotřebičů. Zjistěte, proč nechávat otevřená dvířka po každém použití.

Otevřená dvířka mikrovlnky
Zdroj fotografie: Depositphotos

Mikrovlnná trouba se již stala nedílnou součástí každé domácnosti. A není divu. Během chvilky ohřejete pokrm, aniž byste museli vytahovat hrnce, pánvičky nebo si jinak zanášet kuchyň věcmi. Navíc její obsluhu hravě zvládnou i děti a ohřejí si tak jídlo nebo nápoj. Protože je ale mikrovlnka stejně jako jiné spotřebiče náchylná na množení mikroorganismů, je nutné se o ni správně starat.

Proč nechávat dvířka mikrovlnky otevřená

Při ohřívání pokrmu nebo nápoje se často stává, že na dvířkách ulpí kapičky zkondenzované vody. Tyto kapky je potřeba otřít hadříkem dosucha. Použijte měkký hadřík, který je k povrchu šetrný. Po skončení procesu ohřívání nechte dvířka mikrovlnné trouby otevřená po dobu alespoň 20 minut, aby se všechna přebytečná vlhkost vyvětrala a nedocházelo k množení bakterií a jiných mikroorganismů.

Taktéž se snažte po každém použití odstranit veškerou mastnotu a kapičky od oleje či jiného tuku. Dojde-li k jejich zaschnutí, budou se odstraňovat výrazně hůř a vám jen přibude práce.

Jaké věci do mikrovlnné trouby nepatří

Při použití mikrovlnné trouby byste měli dodržovat několik pravidel. Do mikrovlnky zkrátka některé materiály a suroviny nepatří. Rozhodně nevkládejte alobal, kov nebo tenkostěnné hrníčky. Tenké sklo by mohlo náhlou rychlou změnou teploty prasknout. Dejte si pozor i na nádobí s ozdobnými prvky, které mohou také reagovat. Pokrmy se nedoporučuje ohřívat v plastových nádobách, ze kterých se do jídla uvolňují nebezpečné chemikálie. Použijte vždy raději sklo.

Sada plastových krabiček
Zdroj fotografie: Depositphotos

Z potravin byste neměli ohřívat například chleba. Jestliže chcete docílit křupavosti, použijte raději na rozpékání troubu nebo topinkovač. V mikrovlnné troubě ztratí pečivo na vlhkosti. Rovněž se nevyplatí vkládat hroznové víno, hrozí exploze. A následné čištění byste nepřáli ani největšímu nepříteli.