Co a na jak dlouho může být zmraženo, aby člověk neriskoval otravu jídlem? Odborníci prozradili skutečnou trvanlivost mražených potravin
Zamrazováním potravin mohou lidé ušetřit peníze, když si nakoupí suroviny v akci, a poté je dají do mrazáku. Některé potraviny však mohou být v mrazáku jen určitou dobu.
Obsah
Pokud doma disponujete větším mrazákem, nebo ho máte neustále prázdný, využijte toto místo na zmrazení potravin. Některá uvařená jídla totiž můžete dát do mrazáku, později je pouze rozmrazit a oběd máte hotový. Navíc je velká výhoda, když si nakoupíte například máslo ve slevě (které je momentálně hodně drahé), dáte ho do mrazáku na pár měsíců, a tak si uděláte zásoby do budoucna.
Zmrazování potravin má své zásady
I když si možná myslíte, že stačí dát danou potravinu pouze do mrazáku, tak jednoduché to není. Většina lidí si totiž zamrazování potravin plete s potravinami z obchodu. Tam už jídlo zmrazené koupí a pouze ho přesunou do vlastního mrazáku. Pokud však chcete zamrazovat jiné potraviny, měli byste si pořídit misky, jež jsou přizpůsobeny nízkým teplotám.
Doba, po kterou lze mít potraviny v mrazáku
Jakmile se budete chystat dát nějaké jídlo do mrazáku, určitě by bylo dobré si předem zjistit, jak dlouho ho zde můžete mít. Na tyto suroviny nezapomeňte nalepit štítek s datem, kdy jídlo do mrazáku vkládáte, abyste měli větší přehled. Předejdete tak mnoha zdravotním komplikacím, jež by mohly nastat v momentě, pokud byste snědli příliš dlouho zmrazené jídlo.
Jídlo, které lze dát do mrazáku
Pokud váš mrazák pracuje dobře, můžete do něho umístit vcelku velké množství surovin, a navíc je zde nechat delší dobu. Do mrazáku lze uložit i tepelně neupravené maso a skladovat ho 4 až 12 měsíců. Jestliže vám tedy z nějaké akce zbyde více masa, nebojte se ho zamrazit. Nevařené mleté maso lze skladovat 3 až 4 měsíce, jakékoliv uvařené maso 2 až 3 měsíce. Vždy však dbejte na to, aby bylo jídlo správně zabaleno.
Tyto potraviny mohou být také zmrazené
Dále můžete do mrazničky umístit uzeniny a šunku na 1 až 2 měsíce. Tepelně neupravenou drůbež na 9 až 12 měsíců, vařenou drůbež na 4 měsíce. Milovníci ryb mohou tyto potraviny skladovat v mrazáku syrové i vařené na 2 až 4 měsíce. Zamrazené večeře z obchodu skladujte podle návodu na obalu. Domácí pizzy nebo lasagne dejte do mrazáku na maximálně na 3 až 4 měsíce. Z pečiva si můžete zmrazit chléb na 3 měsíce.
Pokud byste si rádi uschovali vývar nebo polévku, můžete je umístit do mrazáku na 2 až 3 měsíce. Mléko není nejvhodnější pro skladování v mrazáku, ale lze ho dát zamrazit na 1 měsíc. Už nyní si můžete udělat zásoby másla na vánoční pečení, jelikož vydrží zamrazené 3 měsíce. Když si v létě nakoupíte větší zásoby zeleniny, můžete ji dát do mrazáku až na 12 měsíců. To se vyplatí hlavně v zimě, kdy je v obchodech předražená. Ovoce lze zamrazit také, ale jen na 6 měsíců.
Co raději nezmrazovat
Některé suroviny nejsou příliš vhodné pro zamrazení. Patří mezi ně jakékoliv jídlo, které má vespod křupavé dno, při rozmrazování by se nejspíše rozmočilo. I když většina druhů ovoce a zeleniny lze dát do mrazáku, raději se vyhněte zamrazování zeleniny a ovoce s vysokým obsahem vody, jako je salát, okurky, fazolové klíčky, ředkvičky a vodní meloun. Měkké bylinky by v mrazáku mohly zhnědnout a nebyly by příliš lákavé k jídlu. Omáčky s mlékem / smetanou, majonézou nebo mléčné výrobky do mrazáku také nepatří.