Jak dlouho lze skladovat potraviny v mrazáku | adbz.cz
adbz.cz » Hobby » Co a na jak dlouho může být zmraženo, aby člověk neriskoval otravu jídlem? Odborníci prozradili skutečnou trvanlivost mražených potravin

Co a na jak dlouho může být zmraženo, aby člověk neriskoval otravu jídlem? Odborníci prozradili skutečnou trvanlivost mražených potravin

Zamrazováním potravin mohou lidé ušetřit peníze, když si nakoupí suroviny v akci, a poté je dají do mrazáku. Některé potraviny však mohou být v mrazáku jen určitou dobu.

zmrazene potraviny trvanlivost
Zdroj fotografie: Depositphotos

Pokud doma disponujete větším mrazákem, nebo ho máte neustále prázdný, využijte toto místo na zmrazení potravin. Některá uvařená jídla totiž můžete dát do mrazáku, později je pouze rozmrazit a oběd máte hotový. Navíc je velká výhoda, když si nakoupíte například máslo ve slevě (které je momentálně hodně drahé), dáte ho do mrazáku na pár měsíců, a tak si uděláte zásoby do budoucna.

Zmrazování potravin má své zásady

I když si možná myslíte, že stačí dát danou potravinu pouze do mrazáku, tak jednoduché to není. Většina lidí si totiž zamrazování potravin plete s potravinami z obchodu. Tam už jídlo zmrazené koupí a pouze ho přesunou do vlastního mrazáku. Pokud však chcete zamrazovat jiné potraviny, měli byste si pořídit misky, jež jsou přizpůsobeny nízkým teplotám.

Doba, po kterou lze mít potraviny v mrazáku

Jakmile se budete chystat dát nějaké jídlo do mrazáku, určitě by bylo dobré si předem zjistit, jak dlouho ho zde můžete mít. Na tyto suroviny nezapomeňte nalepit štítek s datem, kdy jídlo do mrazáku vkládáte, abyste měli větší přehled. Předejdete tak mnoha zdravotním komplikacím, jež by mohly nastat v momentě, pokud byste snědli příliš dlouho zmrazené jídlo.

mrazak zasuvka
Zdroj fotografie: Depositphotos

Jídlo, které lze dát do mrazáku

Pokud váš mrazák pracuje dobře, můžete do něho umístit vcelku velké množství surovin, a navíc je zde nechat delší dobu. Do mrazáku lze uložit i tepelně neupravené maso a skladovat ho 4 až 12 měsíců. Jestliže vám tedy z nějaké akce zbyde více masa, nebojte se ho zamrazit. Nevařené mleté maso lze skladovat 3 až 4 měsíce, jakékoliv uvařené maso 2 až 3 měsíce. Vždy však dbejte na to, aby bylo jídlo správně zabaleno.

Tyto potraviny mohou být také zmrazené

Dále můžete do mrazničky umístit uzeniny a šunku na 1 až 2 měsíce. Tepelně neupravenou drůbež na 9 až 12 měsíců, vařenou drůbež na 4 měsíce. Milovníci ryb mohou tyto potraviny skladovat v mrazáku syrové i vařené na 2 až 4 měsíce. Zamrazené večeře z obchodu skladujte podle návodu na obalu. Domácí pizzy nebo lasagne dejte do mrazáku na maximálně na 3 až 4 měsíce. Z pečiva si můžete zmrazit chléb na 3 měsíce.

mrazak zelenina
Zdroj fotografie: Depositphotos

Pokud byste si rádi uschovali vývar nebo polévku, můžete je umístit do mrazáku na 2 až 3 měsíce. Mléko není nejvhodnější pro skladování v mrazáku, ale lze ho dát zamrazit na 1 měsíc. Už nyní si můžete udělat zásoby másla na vánoční pečení, jelikož vydrží zamrazené 3 měsíce. Když si v létě nakoupíte větší zásoby zeleniny, můžete ji dát do mrazáku až na 12 měsíců. To se vyplatí hlavně v zimě, kdy je v obchodech předražená. Ovoce lze zamrazit také, ale jen na 6 měsíců.

Co raději nezmrazovat

Některé suroviny nejsou příliš vhodné pro zamrazení. Patří mezi ně jakékoliv jídlo, které má vespod křupavé dno, při rozmrazování by se nejspíše rozmočilo. I když většina druhů ovoce a zeleniny lze dát do mrazáku, raději se vyhněte zamrazování zeleniny a ovoce s vysokým obsahem vody, jako je salát, okurky, fazolové klíčky, ředkvičky a vodní meloun. Měkké bylinky by v mrazáku mohly zhnědnout a nebyly by příliš lákavé k jídlu. Omáčky s mlékem / smetanou, majonézou nebo mléčné výrobky do mrazáku také nepatří.