Tajemství dokonalých míchaných vajec: Z plotny by se měly stáhnout těsně před dovařením, s dochucením by se to nemělo přehánět

Pokud si rádi připravujete vajíčka, pak byste měli vyzkoušet tuto techniku. Stačí je stáhnout z plotny těsně před dovařením a budou dokonalá.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Míchaná vajíčka patří mezi nejjednodušší, ale zároveň nejchutnější pokrmy vůbec. Každý si je navíc může připravit a dochutit přesně tak, jak chce, což jim taktéž výrazně přidává na oblibě. Aby však měla dokonalou strukturu a uvařili jste si je co nejrychleji, vyplatí se dodržovat určitá doporučení – tedy dle serveru iReceptář například to, že není dobré poškozovat žloutek ani to přehánět s ostatními ingrediencemi. 

Vždy vybírejte správná vajíčka 

Kvalita surovin je základem každého pokrmu a vajíčka nejsou výjimkou. Jakmile je proto budete vybírat v obchodě, pokuste se sáhnout po čerstvých nebo ještě lépe po bio kusech, které jsou vydatnější a chutnají prostě skvěle. Je samozřejmě možné, že budou trochu dražší, ale jakmile je jednou ochutnáte, jiné už se vší pravděpodobností chtít nebudete. Jakmile poté budete připraveni, můžete se vrhnout do samotné přípravy pokrmu. 

Důležitou roli hraje již samotné rozbití vajec, protože není dobré narušovat žloutek. Namísto toho, abyste je vyklepli na pánev, proto použijte misku a z té je do ní vylijte. Ve finále tak budou chutnat lépe a bude je snadnější promíchat. Přehánět byste to pak dle serveru Delish rozhodně neměli s ostatními přísadami. Pokud totiž například přidáte příliš mnoho másla, kompletně tím změníte chuť celého pokrmu (budou příliš krémová).

Oddělený žloutek od bílku iZdroj fotografie: Depositphotos
Při přípravě míchaných vajíček byste neměli poškodit žloutek.

Stáhněte je z plotny těsně před dovařením 

Mnoho přidaných ingrediencí může zároveň překrýt chuť samotných vajec, takže byste si je ve finále moc neužili. Dobře se k nim však hodí například strouhaný sýr, díky kterému budou sytější a vydatnější – případně pak i zelenina, která je činí zdravějšími a chutnějšími. Co se pak týče samotného smažení, vajíčka byste měli stáhnout z plotny v momentě, kdy jsou téměř hotová. Vlivem tepla z pánve se totiž při chladnutí dodělají a budou mít perfektní strukturu. 

Jak si děláte vajíčka vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
96 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články