Slavní šéfkuchaři namáčí maso v mléčné marinádě. Díky tomu je šťavnaté a rozplývá se na jazyku
Šťavnaté, jemné a měkké maso je základem každého masitého pokrmu. Použijte jednoduchý trik, díky kterému už maso nebude nikdy suché.
Příprava každého masitého pokrmu by měla být promyšlená a měli byste dodržovat zásady podle typu masa a výsledného jídla. Stěžejní je, aby maso bylo kvalitní, a hlavně šťavnaté. Dobrým křehkým a šťavnatým masem oslníte nejen strávníky z okruhu rodiny, ale například i přátele, kteří jistě nebudou šetřit lichotkami na váš kulinářský um. Použijte trik slavných šéfkuchařů, kteří moc dobře vědí, že šťavnaté maso je základem spokojeného zákazníka, jenž se bude do restaurace opakovaně a rád vracet. Namočte maso do mléka!
Jak dlouho nechat maso naložené v mléce
Maso se nakládá do mléka, aby bylo ve výsledku jemné, šťavnaté a měkké. Nakládat můžete všechny druhy masa, kuřecímu nebo krůtímu masu budou bohatě stačit 2 hodiny. Ostatní masa typu vepřové, hovězí nebo jehněčí potřebují na marinování více času, ideálně 8–10 hodin, ale vůbec nemějte strach nechat maso naložené i déle, například přes noc v lednici. Stejně tak je vhodné nakládat i vnitřnosti. U ledvinek je to po dobrém proprání prakticky nutnost, ale i u jater docílíte odstranění hořkosti a případné pachutě.
Vyberte vhodnou nádobu, do které maso uložíte, a zalijte mlékem, aby bylo úplně ponořené. Nechte odpočívat v lednici a následně se můžete vrhnout na vaření.
Využijte i mléčných výrobků na výbornou marinádu
Na marinování masa se kromě mléka báječně hodí i mléčné výrobky. Chcete-li dosáhnout prvotřídní šťavnatosti, použijte jogurt, zakysanou smetanu, acidofilní mléko nebo třeba smetanu. Maso naložte do vhodné nádoby a nechte v lednici marinovat. Pro zajímavost můžete přidat i oblíbené koření nebo bylinky.
Obzvláště vhodné je takto nakládat řízky. Výhodou je, že maso není nutné předem naklepat, je ale potřeba odstranit blány a šlachy. Po vyjmutí marinovaného masa z lednice jej lehce osušte papírovou utěrkou a obalte ve vejci a strouhance. Smažte na mírném plamenu asi 6 minut z obou stran. Zbylou marinádu vyhoďte, rozhodně není vhodné ji vzhledem ke kontaktu s masem konzumovat.