Chleba vydrží čerstvý celý týden, pomůže finta našich babiček
adbz.cz » Hobby » Až týden čerstvý chleba bez plísně: Babičky nepotřebovaly pokrokovou technologii, stačila jim skladovací finta

Až týden čerstvý chleba bez plísně: Babičky nepotřebovaly pokrokovou technologii, stačila jim skladovací finta

Plíseň na chlebu trápí nejednu domácnost. Přitom se stačí vyvarovat následujících chyb a vaše pečivo vydrží daleko delší dobu čerstvé.

skladovani chleba babicka
Zdroj fotografie: Freekhou / Creative Commons / CC BY-SA

Chleba, rohlíky, ale i další pečivo chutná úplně nejlépe, když je čerstvé. Při správném skladování vydrží chutné i po dobu několika dní. Jakmile ale chytí vlhkost, může ho napadnout plíseň a je třeba vše vyhodit. Vyhněte se těmto chybám při skladování pečiva a pochutnávejte si na chlebu co nejdéle. Naše babičky znaly triky, díky nimž pečivo vydrželo, dokud se nesnědlo nebo neztvrdlo. 

Čemu se při skladování pečiva vyhnout

Ať už dáváte přednost pečivu kupovanému nebo si poctivě pečete vlastní chleba i rohlíky, principy skladování zůstávají stejné. Vyhnout byste se měli skladování pečiva v plastových chlebnících. Plastový chlebník není vhodný ani pro bochníky chleba, ani pro jiné pečivo. Málo těsní a mnohem snadněji propouští vlhkost, která je nepřítelem vašeho pečiva. Čím větší vlhkostí je pečivo vystaveno, tím větší riziko výskytu plísní vám hrozí. 

Vhodně zvolený chlebník by měl být dřevěný, nejlepší možností je dřevo jalovce. Jedná se však o dražší kousek, který si každá domácnost nemůže dovolit. Další chybou by bylo nechávat chleba uložený v lednici. Lednice je dokonce horším místem než plastový chlebník. Nejenže je v lednici chleba vystaven značné míře vlhkosti, ale ztrácí zde svou chuť i vůni. 

Jak pečivo správně skladovat

Naštěstí existuje pomůcka, díky níž můžete pečivo bezpečně uchovávat – a najde se opravdu v každé domácnosti. Aby vám pečivo rychle nezplesnivělo, stačí ho zabalit do lněné utěrky a položit na dno hrnce nebo hluboké pánve. Jako další byste měli přidat jablko, oloupané brambory a trochu cukru nebo soli. Nakonec vše přikryjte pokličkou.

chleba v pytlicku a klasky
Zdroj fotografie: Depositphotos

Poklička omezí průnik vlhkosti na minimum a přiložené suroviny ji dokážou pohltit dřív, než se dostane k utěrce s pečivem. Váš chleba tak zůstane v bezpečí a v perfektním stavu, připraven, kdykoliv na něj budete mít chuť.