Jak poznat, kdy je olej správně zahřátý a připravený ke smažení: K ověření pomůže vařečka, rýže nebo kousek chleba
Správně rozpálený olej je základem úspěšného vaření. Zjistit, zda je připraven, můžete pomocí těchto jednoduchých domácích triků.
Správná teplota oleje hraje důležitou roli při vaření. Mnoho kuchařů nicméně tento faktor podceňuje a často je ze svých výsledků zklamaných. Přeci jen pokud není dostatečně zahřátý, ingredience jsou jím poté nasáklé a ve finále mají i horší chuť. Zda je připraven, lze naštěstí dle webu The Spruce Eats zjistit pomocí několika snadných způsobů.
Nejlépe pomůže digitální teploměr
Aby vaše jídla byla krásně křupavá a dokonale usmažená, je třeba mít vždy správně nahřátý olej. Jen tak zajistíte, že potraviny budou mít dokonale křupavý povrch a nebude v nich nasáklý olej. Pokud navíc jeho teplota není dostatečná, jídlo se bude dělat pomaleji a bude mít i horší chuť. Osvědčeným pomocníkem je v takovém případě digitální teploměr.
Právě díky němu dle webu Taste velmi snadno zjistíte, zda je olej dostatečně rozpálený a můžete začít vařit. Ideálně by měla být jeho teplota okolo 195 °C, a proto volte vždy digitální kuchyňský teploměr s teplotním rozsahem minimálně 200 °C. Nicméně je třeba poznamenat, že se jedná o investici, která se nemusí každému zamlouvat.
Alternativou je vařečka, rýže či kus chleba
Namístě jsou proto i další alternativy. Vyzkoušet můžete například jednoduchý domácí test, kdy do pánve nebo hrnce s rozehřátým olejem vhodíte malý kousek jakékoliv suroviny. Nejlépe se osvědčil například kousek chleba, ale postačí i pár zrnek rýže. A pokud olej kolem nich začne okamžitě prskat a bublat, je připraven ke smažení.
Ještě snadnější je poté domácí test s dřevěnou vařečkou. Jednoduše konec její dřevěné rukojeti postavte do rozpáleného oleje, a pokud se kolem ní utvoří velké množství bublinek, můžete začít smažit. Pozor, že je třeba, aby byla opravdu z přírodního dřeva, protože v případě umělých materiálů by mohlo dojít k nechtěnému poškození.