Porcování kapra, aby ryba zůstala úplně bez kostí. Zapotřebí je ostrý nůž a dva řezy
Kapr je klasikou na štědrovečerní tabuli. Někteří lidé se však obávají kostí v něm. Zkuste rybu letos naporcovat jako profíci a zbavte se všech kostí.
Víte, jak z kapra velmi efektivně odstranit veškeré kosti? Existuje metoda, která je jednoduchá, a přitom vysoce účinná. Hodí se hlavně o Vánocích, kdy kapr nechybí snad na žádné štědrovečerní tabuli. Stejně tak se však stále objevují případy vyžadující ošetření na pohotovosti po spolknutí kostiček. I když se vám to zatím nestalo, každý si při jídle musí dávat pořádný pozor. Velké kosti nejsou obvykle problém, v kaprovi je však hromada droboučkých. Co s tím tedy provést?
Od hřbetu a pod úhlem
Starší generace měly jednoduchý způsob, jak se s potenciální „rybí pomstou“ vypořádat. Komu třeba prarodiče jednou ukázali recept na dokonalé porcování kapra, už to asi nikdy nedělá jinak. Jak se totiž ukazuje, je právě v porcování zakopaný pes. Zvolit správné místo pro řezání ryby není tak obtížné, jak se může zdát. Zkušení kuchaři začínají vždycky od hřbetu, pečlivě také volí úhel nože. Základem je pořádně ostrý nůž, na adbz jsme radili, jak čepel správně nabrousit.
Nejprve odstraňte hlavu a pak se zaměřte na dva řezy. Konkrétně jeden na každé straně ryby. Tak lze podle Smakozse velmi snadno odstranit kosti z obou filetů. Během 15 minut může být ryba na pánvi. Nejoblíbenější verzí je samozřejmě obalovaný kapr a verze smažená na pánvi, kromě trojobalu můžete zvolit i těstíčko, jak mu dodat skvělou chuť, jsme radili na adbz. Někdo však preferuje marinovanou a pečenou rybu. Fajnšmekři si dopřávají kapra po staročesku nebo načerno, ale spíše na Silvestra než na Vánoce.
Pozor na žluč
Kapra je potřeba kuchat velmi opatrně, jinak dojde k protržení žlučníku. Ten maso znehodnocuje i při nejmenším narušení. Je potřeba mělký, nejvýše 2 centimetry hluboký řez od řitního otvoru k hlavě. Poté rybu rozevřete prsty a můžete uvolnit vnitřní orgány. Jak upozorňuje Blesk, dělejte to rozhodně bez nože. Začínáte u ocasu a pokračujete k hlavě. Nakonec oddělte jícen, všechny vnitřnosti pečlivě vyjměte a celou rybu omyjte. Pak lze pokračovat ve filetování.
Pak můžete rovnou vařit, nebo uložit kusy do chladu. Hlava kapra se skvěle hodí na rybí polévku. Stran porcování jsou dva základní způsoby, tedy na filety nebo podkovy. Jde o snazší metodu a u nás oblíbenější. I z podkov lze totiž snadno odstranit kosti. „Filety jsem u kapra vlastně nikdy nezkoušela, s podkovami se mi líp pracuje,“ říká Martina H. z Českého Brodu. Po odříznutí páteře z podkovy získáváte dvě porce ryby. Ořez je základem pro rybí polévku.