Rychle a snadno: Jak oloupat pomeranč za pouhých 10 sekund a vůbec se u toho nezašpinit
Letním druhům ovoce už pomalu odzvonilo a na řadu přichází oblíbené citrusové plody. Dopřejte si dávku vitamínů, aniž byste se u toho zašpinili.
Exotické citrusové plody se staly oblíbeným ovocem zvlášť v podzimních a zimních měsících. Nejen že mají výbornou šťavnatou chuť, ale ještě jimi doplňujeme potřebný vitamín C a další prospěšné látky, které podporují naši imunitu. Jedinou nevýhodou těchto plodů je slupka, která jde často těžce odloupnout, a ještě se při jejím odstraňování mnohdy zašpiníte vytékající šťávou. Existují dva jednoduché způsoby, díky kterým oloupete pomeranč rychle a zůstanete dokonale čistí.
První způsob – nakrojte slupku
Tento způsob se zpočátku může zdát trochu náročnější. Je to ale vše jenom o cviku. Ostrým nožem odřízněte obě špičky pomeranče. Odkrojte tak velký kus, abyste byli schopni rozpoznat jednotlivé měsíčky uvnitř pomeranče. Vyberte si místo, kde je spoj mezi měsíčky jasně viditelný, a proveďte řez podélně mezi těmito dvěma měsíčky až do středu pomeranče. Nůž odložte a palci jemně zatlačte do krajů řezu a prudce pomeranč rozevřete.
Druhý způsob – nařízněte slupku podélně
Při tomto způsobu budete potřebovat k noži ještě lžíci. Nejdříve slupku pomeranče dokola nařízněte, jako byste pomeranč chtěli podélně rozpůlit. Buďte opatrní, abyste řezali opravdu jen do slupky, ne do dužiny pomeranče. Do vzniklého řezu vsuňte rukojeť lžíce a slupku z pomeranče jednoduše oloupejte. Nejlépe tento způsob funguje u zralých plodů. Pokud celý pomeranč nesníte, můžete jej zase do slupky schovat. Nebo jej takto upravte, než vyrazíte na cesty, a pak už si jen vychutnáte jeho chuť.