Jak odstranit slupky z paprik snadno a rychle. Použít lze škrabku nebo vroucí vodu

Paprika je chutná a také velmi zdravá zelenina. Hodí se do salátů, jako doplněk do sendviče a ostudu neudělá ani v pomazánce. Pro některé recepty je ale potřeba ji oloupat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pokud jste narazili na postup přípravy pokrmu, v němž je nutným krokem oloupání papriky, možná řešíte otázku jak na to. Přestože to vypadá zdánlivě nemožně, opak je pravdou. Na loupání paprik totiž existuje hned několik triků, které tuto práci výrazně usnadní. Krom toho, že v jídle opravdu dobře vypadá, je paprika zdrojem velkého množství cenných vitaminů a živin. Současně jde o nízkokalorickou zeleninu, kdy 100 gramů má jen 32 kalorií. Obsahuje betakaroten, železo, či draslík.

Výhody loupání a škrabka

Působí pozitivně na trávení i nervový systém člověka, pečuje o zrak a obecně přispívá k tělesné pohodě. Také zpomaluje proces stárnutí, nejen ženy ocení nižší tvorbu vrásek. Loupání paprik je pak krok, který je součástí přípravy mnoha jídel. Oloupané papriky se dle Beszamelu přidávají jak do studené, tak do teplé kuchyně. Právě absence slupky je mnohem lépe propojí s dalšími surovinami. Výsledný pokrm pak bude měkčí a jaksi sametovější.

Kuchař ukázal, proč kupuje jedině papriky se třemi výběžky: Mají v sobě méně semínek

Univerzálním nástrojem loupání je v tomto případě škrabka na zeleninu. Dejte ale pozor na to, aby byla skutečně ostrá, jinak zeleninu spíš pomačkáte. Vynikajícím trikem je použití vroucí vody. Vodu v hrnci doveďte k varu, pak odstavte z plotny. Ihned do ní vložte papriky a ponechte 2 minuty. Vyplatí se je také několikrát otočit nebo prohrábnout vařečkou. Poté je vyndejte a vložte naopak do studené vody. Slupka z paprik pak půjde dolů skoro sama pouhou rukou.

Postačí i 30 minut v troubě

Velmi oblíbená metoda, která dovolí slupku papriky snadno sloupnout, je opečení. Zeleninu rozpulte a zbavte semínek. Pak ji dejte na pekáč do trouby na 200 stupňů. „Není na škodu ji lehce pokapat olivovým olejem,“ přidává Richard B. z Třebíče. Pečte ji 30 minut, během kterých paprika ztmavne a zvrásní se. Slupku pak z dužiny snadno sloupnete. Podobně lze použít i mikrovlnku, stačí 2 minuty na vysoký výkon. Po vychladnutí ji nakrájejte a nožem sloupněte.

iZdroj fotografie: Pixabay

Samostatnou kapitolou jsou pak chilli papričky. Dle WebMD mohou papriky pomoci také během hubnutí. Obsahují totiž kapsaicin, který prohřívá organismus. To vede k většímu výdeji energie, zároveň je potlačena chuť na nezdravá jídla. Zdravé stravování už bylo na adbz několikrát skloňováno. Právě látky v ostrých papričkách pak podporují trávení a urychlují váš celkový metabolismus. Pro shození kil tak stojí za úvahu.

Kdy jste papriku použili naposled?

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Zobrazit další články