Skladovat máslo v lednici není pokaždé ideální. Mnohdy je lepší nechat ho na kuchyňské lince
Nevýhodou skladování jedné z nejpoužívanějších surovin při vaření mimo chladničku je kratší trvanlivost. Když si nedáte dobrý pozor, riskujete žaludeční problémy.
Problémy s tuhým máslem každý moc dobře zná. Když ho vytáhnete z ledničky, rozhodně si ho na rohlík nebo chleba nenamažete snadno, protože prostě téměř nejde rozetřít. Rozčilujete se u toho, možná také rezignujete a baštu si odřeknete nebo koušete do ztvrdlého másla a nijak zvlášť si nelebedíte. Potížím se vyhnete, když máslo vyndáte z lednice v předstihu anebo ho tam vůbec nebudete uchovávat.
Do lednice máslo nutně nemusí
Máslo má v kuchyni nezastupitelnou úlohu. Je univerzální surovinou, která dodává pokrmům chuť. Hodí se stejně dobře na namazání chleba, na smažení kuřete nebo na vymazání formy na pečení. Vyrábí se stloukáním smetany a obsahuje i další složky, jako jsou bílkoviny, sacharidy, minerální látky a vitamíny. V běžném produktu je přes 80 procent mléčného tuku, zbytek je voda a sušina.
Většina lidí ho skladuje v lednici ideálně při teplotě do šesti stupňů Celsia. Tak totiž vydrží bez problémů několik měsíců. Nezbytně nutně ho tam ale uchovávat nemusíte, zejména pokud ho rádi a často konzumujete namazané na krajíci chleba. Můžete tedy použít snadno roztíratelné náhražky, ale počítejte s tím, že nejde tak úplně o máslo, ale spíš o produkt s palmovým olejem nebo jinými přísadami.
Pozor na teplo, světlo i bakterie
Pokud ale chcete konzumovat pohodlně měkké skutečné máslo, nejlepší radou je neskladovat ho v lednici. Můžete ho uchovávat třeba ve spíži nebo v dóze na kuchyňské lince při pokojové teplotě, která by však neměla přesáhnout 21 stupňů Celsia. Počítejte však s tím, že se zkrátí doba jeho trvanlivosti. Máslo budete muset spotřebovat během dvou týdnů, přičemž v lednici vydrží až několik měsíců.
Trvanlivost oblíbeného mléčného produktu můžete podstatně zkrátit, když s ním nešetrně a nehygienicky zacházíte. Například když potřebujete kousek másla a na jeho oddělení z kostky nepoužijete čistý nůž. Bakterie, teplo, světlo a kyslík mohou způsobit, že máslo žlukne, začne se kazit a bude obsahovat škodlivé látky. Jakmile má tmavě žlutou barvu a nepříjemnou vůni, je lepší ho nekonzumovat. Riskujete minimálně zažívací potíže.