Provalilo se, proč pokladní v obchodě vždy otevírají plato s vejci. Nechtějí totiž porušit zákon

Mnoho lidí si všímá podivné věci u pokladních v obchodě. Otevírají plata vajec, aby je zkontrolovali. Víme, proč to dělají a kdo jim to přikázal. Se samotnými vejci to nesouvisí.

vejce v platě i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Možná jste si v obchodě všimli, že pokladní často otevírají krabici od vajec při placení. I když to na první pohled může působit jako kontrola integrity vajec, skrývá se za tím jiný důvod.

Ochrana před pokutou

Pokladní totiž nahlížejí dovnitř krabice, aby zjistili, zda zákazník nezakrývá něco neoprávněného. Krabice od vajec jsou považovány za ideální prostředek pro skrytí malých předmětů a mohou sloužit jako vhodný nástroj pro krádeže. Proto vedení obchodů nařizuje pokladním, aby pečlivě kontrolovali krabice od vajec. Podobnou praxi lze pozorovat i u jiných produktů, jako jsou sladkosti a drobné lahůdky.

Barva vajec

Dalším zajímavým aspektem týkajícím se vajec je barva skořápky. Mnozí lidé věří, že barva skořápky ovlivňuje nutriční hodnotu vajec. Existuje rozšířený názor, že hnědá vejce jsou zdravější a přirozenější, zatímco bílá vejce jsou spojována s průmyslovým chovem. Tato domněnka však není správná. Barva skořápky závisí na genech a barvě peří slepic, přičemž bílé a hnědé skořápky nemají vliv na nutriční hodnotu vajec.

plato vajec iZdroj fotografie: Depositephotos

Nutriční hodnoty vajec

Nutriční hodnota vajec závisí spíše na obsahu bílkovin, tuků a minerálů v žloutku a bílku. Samozřejmě že krmivo a podmínky chovu mohou ovlivnit tyto složky. Vzhledem k tomu, že slepice snášející hnědá vejce často produkují méně vajec než ty, které snášejí bílá, jsou hnědá vejce často dražší. Celkově lze konstatovat, že barva skořápky je genetickým znakem slepic a nemá vliv na výživovou hodnotu vajec. Pokladní otevírají krabici od vajec ze zcela jiného důvodu, než by se mohlo zdát.

Všimli jste si již této kontroly i ve vašem obchodě?

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Zobrazit další články