Tento nepostradatelný prvek ve vaší domácnosti může ve skutečnosti způsobit více škody než užitku. Zaměřte se na jeho údržbu a zabraňte šíření mikrobů a dalších částic.
Žádná kuchyň se neobejde bez krájecího prkénka, které má ve skutečnosti mnohem více způsobů využití. Slouží nejen jako ochrana různých povrchů před poškrábáním nebo spálením, když na ně potřebujete položit horký předmět, ale také se s ním velmi dobře manipuluje a následně umývá. Aby však jeho používání bylo i nadále bezpečné, musíte být obzvlášť důslední. Při jejich používání totiž dochází k uvolňování mikročástic.
Uvolňování mikročástic při krájení
Tato univerzální pomůcka si v každé domácnosti vysloužila čestné místo a každý má svého oblíbence, kterého při přípravě pokrmů používá nejraději. Ať už dáváte přednost dřevěnému, nebo plastovému prkénku, neměli byste zapomínat na jeho pravidelné a důkladné čištění. Podle některých odborníků se například z prkénka vyrobeného z polyethylenu uvolní ročně 14–71 milionů plastových mikročástic, které se při jeho používání mohou přemístit i do vašeho pokrmu.
V dnešní době není domácnost, která by nevlastnila alespoň jedno prkénko. Možná ale nevíte, že skrývá jednu tajnou funkci, která vám usnadní…
více
Dřevěné vs. plastové prkénko
Množství znečištění na povrchu prkénka se přirozené liší podle způsobu a četnosti používání i materiálu, ze kterého je vyrobeno. Údajně je však výskyt bakterií a mikročástic 4–22x větší v případě dřevěných pracovních pomůcek. Správným čištěním a skladováním však lze jejich výskyt výrazně omezit a zabránit tak kontaminaci připravovaného jídla.
Přestože se podle odborníků na plastovém prkénku vyskytuje menší množství mikročástic, přináší jeho používání zase jiné úskalí, a to výskyt mikroplastů v lidské potravě. Častým používáním a sekáním roste počet uvolňovaných částic do potravin. Podle hlubšího zkoumání tak každá osoba v přepočtu ročně přijme 7–50 g mikroplastů skrz stravu při používání plastového prkénka.
Jak správně čistit prkénka
Aby pro vás bylo používání těchto pomůcek co nejbezpečnější, měli byste je po každém používání důkladně omýt. V závislosti na způsobu používání a druhu krájené potraviny vám postačí obyčejný mycí prostředek nebo sáhněte po účinnějších čisticích a dezinfekčních vlastnostech jedlé sody a octa. Obě složky stačí nanést na prkénko a nechat několik minut působit. Poté omyjte čistou vodou a nechte vysušit. Prkénka ukládejte do skříně vždy zcela vysušená, abyste předešli vzniku plísní nebo dalšímu množení bakterií.