Jak s pomocí mléka obnovit nepřilnavý povrch teflonové pánve: Vydrží tak i 20 let
V kuchyni se teflonová pánev těší velké oblibě. Je tomu tak proto, že díky nepřilnavému povrchu je v ní příprava pokrmů mnohem zdravější.
Pánve patří v kuchyni k základnímu vybavení. Bez ní se obejde málokterý kuchař. Užitečné je mít v zásobě hned několik velikostí a také typů – třeba litinovou i teflonovou. Poslední jmenovaná je výborná pro přípravu pokrmů pro redukční a šetřící dietu, protože vyžaduje minimum tuku. Při jejím používání je však zapotřebí pracovat s kuchyňským náčiním, které nepoškrábe háklivý teflon.
Co je to vůbec teflon
Teflon je obchodní název fluorovaného polymeru, známého pod zkratkou PTFE (polytetrafluorethylen). Jedná se o termoplast a polymer s vysokým kyslíkovým číslem, čímž se řadí mezi nehořlavé polymery. Jako první ho vyrobil chemik Roy J. Plunkett ve společnosti DuPont. PTFE má na trhu velmi široké uplatnění. A to nejen v kuchyni jako nepřilnavý povrch hrnců, kastrolů a pánví, ale také v obuvnickém průmyslu, kde ho známe pod označením Gora-Tex.
Teflonové nádobí se těší velké oblibě
Díky nepřilnavému povrchu je teflonové nádobí mezi spotřebiteli velmi oblíbené. Kdo by také nerad vařil na pánvi, na které se nic nepřiškvaří? Kromě toho není zapotřebí používat tuk, takže jídlo je méně kalorické a zdravější. Jenže pravidelným používáním se stane to, že se vrstva teflonu začne časem odlupovat. V takovém případě většinou takto poškozené nádobí putuje do koše. Což je ale škoda, protože ho lze opravit.
Vyzkoušejte sílu mléka
Jakmile si všimnete, že teflonová vrstva má tendenci se loupat, sáhněte po následující metodě. Využijete při ní mléko, které nalijete na dno pánve, kastrolu nebo hrnce s teflonovým povrchem. Nádobí postavíte na sporák a mírným varem mléko povaříte po dobu pěti minut. Potom mléko vylijete a nádobí opláchnete čistou vodou. Mléko obsahuje protein zvaný kasein, který se pod vlivem vysoké teploty přemění na sloučeninu, jež obnovuje nepřilnavý povlak. Tímto způsobem lze prodloužit životnost teflonového nádobí.