Potřebujete rychle rozmrazit maso? Zvládněte to za několik minut

Příprava masa určuje jeho chutnost. Výzkumník zjistil, že zmrzlé maso je mnohem lepší a doporučuje jeho zmrazování.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Maso je plné železa, živin a energie, kterou potřebujete v životě. A nejen to. Navíc je skutečně velice chutné. Takový steak k večeři, pečeně na nedělní oběd nebo výpečky ke špenátu. To je jen skromný výčet toho, co lze s masem dělat. A víte, co je základem chuti? Tuk a šťáva. Pokud toho tedy chcete dosáhnout, měli byste dodržet určitý postup.  

Jak připravit maso ke konzumaci pomocí mrazení 

Aspoň to tvrdí jeden výzkumník z Kansas city. Tvrdí, že maso musí být zmraženo a následně rozmraženo před konečnou úpravou. Jedině tak lze prý získat skutečně šťavnatý kus masa. Podle něj nezáleží na ochucení masa, marinádě ani na způsobu úpravy pokrmu či použitém nádobí. Vše prý spočívá v tomto základním úkonu.  

Nejde však o rozmrazení v pravém slova smyslu. Stačí, pokud maso vložíte do studené vody, což jej oteplí, poté papírovou utěrkou osušíte přebytečnou vodu a poté můžete začít smažit na rozpálené pánvi. 

Základem úspěšného zmrazení je také kvalita masa. Respektive jeho tučnost. Čím víc tuku obsahuje, tím lépe zmrazení zvládne. Proč je dobré na pánev dávat v podstatě lehce povolené maso? Protože se dělá rovnoměrněji. Díky zmrzlé struktuře po celém povrchu se propéká po celém povrchu. Tento proces sice trvá déle, avšak výsledek bude o to chutnější. 

iZdroj fotografie: Pixabay

Jak maso nechat rychle rozmrznout 

Profesionálové maso rozmrazují na pánvi. Žádné zdlouhavé vytahování potraviny den předem a ranní vytahování z lednice. Ne, pěkně chvilku předtím, než maso potřebují.  

  1. Do pánve si napusťte vodu a dejte ji vařit. Chcete dosáhnout bodu, kdy se na dně začínají dělat vzduchové bubliny. 
  1. To je doba, kdy vodu vypnete. Poznáte to tak, že dovnitř můžete ponořit prst, ale po dvou sekundách je budete muset vytáhnout. 
  1. Do vody nyní vložte maso v sáčku. Pokud jste ho ještě před zmrazením nakrájeli, bude to jednodušší a rychlejší. Postačí asi 10 minut. 
  1. Bude záležet na typu masa. Drůbeží se rozmrazuje rychleji než hovězí a vepřové. 

Pravidla k uchovávání potravin v mrazáku 

Víte o tom, že i zmrazování potravin má svá pravidla? I když je třeba maso v chladu, nelze ho tam mít donekonečna. Vše má své trvanlivosti

  • Uložení slaniny známe všichni. Nakoupí se ze zahraničí za výhodnou cenu a značný kus se uloží do mrazáku. Jenže tam by se měla nechat maximálně jeden měsíc. Pak ztrácí na chuti.  
  • U pizzy je doba uložení až dva měsíce. 
iZdroj fotografie: Pixabay
  • Uzeniny, jako klobásy pak můžou v mrazáku ležet až 3 měsíce. 
  • Kuřecí prsa si klidně nakupte na dva měsíce dopředu, hovězí 4 měsíce. Ryby se dají uchovat až půl roku, to samé kuře vcelku. Nejdéle vydrží vepřové, a to rovnou jeden rok. 
  • Nakoupili jste hodně ovoce? Pak jej dejte do chladničky a půl roku jej postupně vytahujte do koláčů.  
  • U zeleniny si to můžete dovolit až na 8 měsíců.  
  • Mrazíte sýry? Patříte asi k těm málo, co ano. Pak je maximálně po 4 měsících vytáhněte a snězte. To samé platí u zmrzliny.  

Sami vidíte, že potraviny mají různé intervaly zmrazení. Pokud je budete dodržovat, vaše pokrmy budou velmi lahodné.

Zdroj: TheSpruceEats

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Zobrazit další články