Jednoduchý trik, jak rozříznout meloun, a to klidně mimo domov. Stačí jakákoliv mince, nic víc
K naporcování melounu nůž nepotřebujete. Kdykoliv a kdekoliv ho můžete nakrájet pomocí jednoduchého, avšak velmi praktického triku.
Pokud si meloun koupíte domů, jednoduše ho nakrájíte nožem. Může však nastat situace, kdy si chcete znenadání udělat piknik v parku, ale nůž s sebou zkrátka nemáte. V obchodě ovšem najdete úžasné melouny a chuť na ně je velká. Pravděpodobně dáte přednost jinému ovoci. To je ale škoda, protože k naporcování melounu v podstatě nůž není vůbec potřeba. Stačí, když u sebe budete mít obyčejnou minci.
Jak se to dělá bez nože
Najděte korunovou minci a držte ji svisle tak, aby hrana směřovala ke slupce melounu. Pak udeřte druhou rukou na minci. Ta by se měla zapustit do melounu. Je možné, že ránu budete muset několikrát zopakovat, aby se vám podařilo mincí meloun nakrojit. Až se to podaří, zvedněte minci a znovu zatlačte na okraj otvoru, který se vám podařilo vyhloubit. Mincí pak řezejte a pokuste se udržet stejnou linii. Mincí při pohybování točte. Až budete mít obkroužený meloun, je čas pokračovat.
Mincí byste se měli pokusit zajet hlouběji do zářezu a prohloubit tak otvor po celé šíři slupky. Až bude dělicí čára opravdu dostatečně hluboká, položte na ni ruku. Nyní je čas zahrát si na karatistu. Pomocí své dlaně zkrátka meloun rozsekněte na dvě poloviny. Možná budete muset učinit několik pokusů, ale nakonec se vám to určitě podaří a rozdělíte ho na půl. Jestliže chcete naporcovat meloun na menší části, můžete pokračovat ve stejném duchu i nadále. Nakonec z toho bude i skvělá zábava.
Další způsoby porcování
Stejně jako mince by vám teoreticky mohlo posloužit také obyčejné párátko nebo špejle. Pokud je meloun opravdu zralý, bude stačit jen několik vpichů a meloun se nakonec rozpadne zcela sám. Místo nože pochopitelně může posloužit také úplně obyčejná žiletka. Při porcování ostrou žiletkou však buďte opravdu opatrní, aby se vám nic nestalo. Ideální samozřejmě je, pokud máte po ruce nůž. Jestliže se vám tedy často stává, že se stravujete mimo domov, je skvělé pořídit si zavírací kapesní nůž, který budete mít vždy u sebe.
S jeho pomocí už meloun nakrájíte opravdu snadno. Pokud chcete opravdu malé kousky melounu, je nejlepší rozříznout ho na půl. Z každé poloviny pak nadělejte pomyslné malé čtverečky. Tedy nejprve nakrájejte půlku položenou dužinou dolů na proužky a ty pak ještě rozkrájejte na čtverečky. Porcování tak bude rychlé a každý si bude moci vzít malý kousek. Je to ideální krájení zejména pro děti, které si vždy jen přiběhnou pro malý kus melounu a zase si budou moci jít hrát.
Jak krájíte meloun vy?