I po 3 týdnech bude chleba měkký, jako byste ho kupovali včera: Přidejte k němu celer a nehrozí ani plíseň
Pokud chcete udržet chleba čerstvý, nemusíte kupovat speciální sáčky. Místo toho sáhněte po docela obyčejné kořenové zelenině.
Obsah článku
Chléb je v mnoha domácnostech základní potravinou, ale jeho čerstvost je pomíjivá. Tento problém ještě zhoršují plísně, kterým se daří ve vlhkém prostředí. Ty ho mohou při vhodných podmínkách zničit během několika dní. Co s tím dělat?
Jak dlouho vydrží chleba čerstvý
Víte, jak dlouho vám koupený chleba doma vydrží? To záleží na zvoleném způsobu skladování. Stránky MusimMas to jednoduše shrnují takto: „Při skladování při pokojové teplotě může komerčně upečený chléb vydržet 2 až 4 dny (jako zdroj této informace uvádí Ministerstvo zemědělství Spojených států). Ale v chladu může chléb vydržet 7 až 14 dní. A lze ho také skladovat v mrazáku po dobu 3 měsíců.“
Tajná zbraň: Řapíkatý celer
Překvapivým a účinným způsobem, jak udržet chléb čerstvý až tři týdny, je jeho uložení s kouskem řapíkatého celeru. Proč právě celer? Tato skromná zelenina totiž uvolňuje vlhkost, která zabraňuje vysychání chleba a zároveň brání růstu plísní.
- Vložte bochník chleba do uzavíratelného sáčku.
- Vedle něj položte jeden čerstvý stonek celeru.
- Sáček pevně uzavřete a uložte při pokojové teplotě.
Chléb absorbuje vlhkost uvolněnou celerem, a zachová si tak svou měkkost. A nebojte se – po celeru rozhodně chutnat nebude. V redakci jsme to vyzkoušeli – i po týdnu byl obyčejný chleba z obchodu ještě perfektně fit a celer samotný šel ještě použít do vývaru. Za nás jde o skvělý trik, který rozhodně doporučujeme k vyzkoušení.
Alternativy celeru: Jablka a brambory
Pokud nejste příznivci celeru nebo ho nemáte po ruce, mohou vám stejně dobře posloužit také jablka a brambory. Stejně jako celer i tyto potraviny uvolňují vlhkost, která zabraňuje tomu, aby chléb ztvrdl. Jen proti plísni tak dobře neúčinkují – chybí jim totiž antiseptické vlastnosti celeru.
Zachránit lze i starý chléb
A web LeadersGB má řešení i pro okoralý chléb: „Jednoduše vložte svůj okoralý bochník pod kohoutek, pak ho upečte v troubě na 160 stupňů po dobu šesti minut a voilà… Suchý chléb bude zase jako čerstvý.“
udalosti247.cz
13 h
udalosti247.cz
13 h
udalosti247.cz
13 h
udalosti247.cz
14 h