Patří kečup do ledničky, nebo ne? Výrobce se vyjádřil jasně. A podle výsledků ankety to miliony lidí dělají stále špatně
Správné skladování kečupu je zásadní pro udržení jeho kvality a dobré chuti. Mnoho lidí se nicméně skrze tuto záležitost rozchází.
Kečup se stal během posledních let jedním z nejoblíbenějších doplňků pro různé pokrmy a přílohy. Mnoho lidí si však stále láme hlavu s tím, kde by ho měli skladovat. Někteří totiž volí spíše ledničku, zatímco jiní stojí za tím, že by měl zůstat ve spíži. Kvůli neustálým rozporuplným názorům se ke skutečnosti vyjádřila samotná firma Kraft Heinz.
Kde je nejlepší skladovat kečup?
Ačkoli můžete kečup najít v obchodech na běžných pultech a nikoli v lednicích, neznamená to hned, že je dobré ho takto uchovávat. Pokojová teplota mu totiž nevadí do doby, než ho otevřete a začnete používat. Poté už ani obsažené konzervanty nemusí stačit na to, aby si zachoval svou lahodnou chuť a nedostaly se do něj žádné bakterie.
Odpověď je tedy jednoznačná, a to že otevřený kečup má svoje místo v lednici. Skutečnost podle webu Huffpost potvrzují i další odborníci a v mnoha případech je to také uvedeno na obalu. Marketingové oddělení Kraft Heinz dokonce vytvořilo na Facebooku anketu, během které se ptali svých zákazníků, jak a kde kečup nejčastěji uchovávají.
V horku může i vybouchnout
Té se měl zúčastnit bezmála milion respondentů a výsledky dopadly jasně. Zhruba 36,8 % lidí odpovědělo, že kečup nechávají ve spíži, zatímco 63,2 % zákazníků ho po otevření uchovává v lednici. Mnozí uvedli i důvod spojený s druhou možností a bylo to nejčastěji zachování kvality výrobku a zvýšení jeho trvanlivosti.
Pozor, že v extrémních případech může kečup ponechaný na místě, kde je opravdu velké teplo, vybouchnout a udělat velký nepořádek. Určitou roli hraje v tomto případě i jeho složení, takže to tak nemusí dopadnout vždy. Přesto raději vždy dbejte na to, jak s tímto doplňkem zacházíte, a pokud je otevřený, raději ho nechte v lednici.