Oblíbený sýr už si nekoupíme. Jeho výroba končí, v obchodech zbývají poslední kusy
Každý milovník sýrů by se měl připravit na to, že brzy skončí většina oblíbených druhů, které jsou dnes na trhu. Na vině je přešlechtění plísně.
Sýry jsou v tuzemsku obzvláště oblíbené, a to zejména co se týká hermelínů, camembertu a brie. Tyto pochoutky se vyznačují nevšední chutí a z řady pokrmů dokáží učinit naprostou pochoutku. Bohužel však v důsledku přešlechtění plísně, která je jejich nedílnou součástí, si je už brzy nebudeme moci koupit. Nic ji totiž nedokáže nahradit.
Oblíbené sýry zmizí z obchodů
V současné době je poptávka po dobrých sýrech enormní. Češi si rádi kupují hermelíny, camembert a v poslední době také brie. Co však mají tyto pochoutky společného, je dle webu Aktuálně povrch pokrytý houbou penicillium camemberti s typickým bílým, sametovým vzhledem a ořechovo-houbovou chutí. Právě ta bohužel brzy nebude k dostání.
Důvodem je především skutečnost, že se tento druh houby nedokáže sám množit a postupně ztrácí schopnost vytvářet spory, díky kterým to za něj mohli dělat vědci. V důsledku nadměrného šlechtění však došlo ke snížení její genetické biodiverzity, což znamená, že ji už brzy nebude možné jakkoli získat. Plíseň nicméně nelze ani nijak nahradit.
Společnosti hledají alternativu
Právě totiž penicillium camemberti si získala oblibu pro své jedinečné aroma a nejsou s ní spojena rizika zažívacích potíží či jiných problémů. Žádný jiný druh plísně navíc nemá takovou barvu, vůni ani chuť, takže i kdyby je výrobci nahradili, budou oblíbené sýry chutnat úplně jinak a jejich poptávka už nebude tak vysoká.
Dnes lze jen těžko říct, kdy asi tak oblíbené sýry skončí a co je nahradí. Společnosti nicméně dle webu iRozhlas již nyní hledají možné alternativy, aby své zákazníky mohly uspokojit a dodat jim vyhledávané zboží. Je samozřejmě také možné, že nové druhy sýrů s jiným druhem plísně budou chutnat ještě lépe a půjdou na odbyt více.