Časté chyby, kvůli kterým jsou řízky tvrdé: Klepat je potřeba z obou stran
Pokud se vám také někdy povedlo „vykouzlit“ tvrdý řízek, který byste mohli bez problémů použít jako podložku pod stůl, zbystřete.

Obsah článku
Možná si říkáte, že na obyčejný řízek stačí sůl, pepř a nějaký ten trojobal. Jenže naše redakce zjistila, že pokud v případě vepřového kousku vynecháte naložení ve vhodných ingrediencích, maso vám často ztvrdne doslova jako beton.
Vhodná marináda se nehodí jen na grilování
Přitom je to tak jednoduché! Stačí maso předem naložit – klidně jen na pár hodin. Nejlépe ale uděláte, když ho necháte ve vybraných ingrediencích uležet přes noc. A co do takové marinády dát? Úplně základní variantou je mléko, cibule a trochu koření. Můžete do ní přidat i česnek pro výraznější chuť – to už je na vás. A proč to dělat? Tahle noční lázeň totiž maso zvláční a provoní ho. Výsledek pak bude rozhodně stát za to.
Když už klepat, tak pořádně (a opatrně)
Další častý nešvar? Maso skoro neproklepané nebo naopak zmasakrované. Řízek má být tenký jako lístek, ale ne děravý jako řešeto, jak radí web Taste of Home – rozklepejte ho do stran a nepoužívejte nijak velkou sílu, místo toho raději celému procesu věnujte o minutku déle. Doporučujeme maso rozklepat přes potravinářskou fólii – nejenže si neušpiníte prkénko, ale maso se nebude trhat a zůstane pěkně vcelku. A abychom nezapomněli: klepejte ho vždy rovnoměrně a z obou stran.
Třetí past: Tuk a teplota
Na čem smažíte? Tahle otázka je důležitější, než si myslíte. Přepuštěné máslo je docela dobrá volba a olej také, ovšem nejlepší je klasické vepřové sádlo. Dobře drží teplotu, nepřepaluje se (to už musí být, jak se říká) a jeho chuť si s vepřovým řízkem notuje jako basa s houslemi. A to je přesně to, co na talíři nakonec chcete mít.
A ještě jedna rada na závěr – než na pánev něco položíte, nejdřív ji pořádně rozpalte, pak přidejte tuk a ještě chvíli počkejte, jak radí portál UkrMedia. A teprve ve chvíli, kdy tuk začne pěkně bublat, přichází čas pro vaše řízky. Každou stranu smažte dozlatova, ale nepřetahujte to – jinak bude maso suché jak Sahara. A hotové kousky nechte okapat na papírové utěrce, aby nebyly příliš mastné – to jim na chuti totiž také nepřidává.
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
32 m
udalosti247.cz
58 m
chalupari-zahradkari.cz
1 h