Játra už nikdy nebudou tuhá ani hořká. Pomůže mléko v kombinaci s cibulí
Příprava jater není těžká – stačí znát pár triků a z nedoceněného jídla se stane delikatesa. A to jako bonus ještě docela levná.

Proč vůbec játra jíst? Možná vás nepřitáhnou na první pohled, ale nutričně jsou to bomby, jak redakce adbz prověřila na výživových portálech – mají v sobě spoustu železa, vitamín A, B-komplex a samozřejmě také kvalitní bílkoviny. Jsou tedy skvělou volbou třeba při chudokrevnosti nebo oslabení organismu.
Játra, která zachutnají každému
A ten fígl? Úplně jednoduchý: naložte je do mléka s cibulí, jak radí web The Meat Eater. Tím zázračným způsobem z nich vytáhnete hořkost, zjemníte jejich chuť a vlastně z nich celkově vzato uděláte lahůdku, za kterou by se nemuseli stydět ani v pětihvězdičkové restauraci. Z obyčejných jater se tak stane delikatesa. Jak tedy na to, aby nebyla hořká a gumová? Po očištění a opláchnutí játra jednoduše:
- naložte na hodinu (nebo klidně přes noc) do mléka,
- přidejte pár koleček cibule – ta pomůže stáhnout typickou chuť vnitřností.
Výsledkem budou jemná, šťavnatá játra bez hořkosti, která se po libovolné úpravě doslova rozplývají na jazyku. Navíc cibule jim dodá příjemnou chuť i bez hromady koření.
Na druhu záleží – pozor na to
Ovšem měli byste vědět, že ne všechna játra chutnají stejně. Hodně tedy záleží na tom, jaký druh v obchodě koupíte. Tady je malý přehled:
- Kuřecí a krůtí: jemná, měkká, ideální pro začátečníky.
- Telecí: lahodná, ale dražší.
- Kachní: chuťově silná, někdy nahořklá.
- Vepřová a hovězí: typická výrazná chuť, bývají náchylnější k tvrdnutí, ale výsledek stojí za to.
A ještě jedna rada na závěr: nepřehánějte to s opékáním. Játrům podle magazínu Serious Eats bohatě stačí pár minut z každé strany – uvnitř by měla být ještě růžová. Když je přetáhnete, ztvrdnou a bude to škoda. Anebo místo opékání na pánvi vsaďte na zapečení v troubě pod skleněným poklopem – jim bude skvěle a hned tak se nevysuší. A když k nim ještě dodáte pár plátků slaniny nebo lžíci rajčatového protlaku, budete se nad výsledkem olizovat ještě dlouho.
udalosti247.cz
3 h
udalosti247.cz
3 h
udalosti247.cz
4 h