Jahody plodí jako o závod. Stačí jim dopřát výživu v podobě kopřiv, droždí nebo chleba
Nemusíte hned běžet do obchodu pro drahá hnojiva – spoustu účinných a šetrných živin pro rostliny totiž najdete i doma.

Obsah článku
Jahody potřebují k tomu, aby vám daly opravdu velkou úrodu, spoustu živin, jak naše redakce zjistila. A ne vždy musí jít o směsi z obchodů – naopak, skvěle se hodí různé přírodní prostředky. Už nějaký čas sama na své jahody nedávám nic jiného a sklizeň mám každoročně jedna radost – sladké, voňavé a zdravé plody, které dlouho vydrží v lednici. A protože se osvědčily nejen mně, ale i sousedce odvedle a švagrové na chalupě, ráda se s vámi o tyhle přírodní hnojicí fígle podělím.
Proč vůbec používat přírodní hnojiva?
No, protože to má hned několik výhod. Nejenže jsou levná (většinou totiž používají to, co máte doma), ale taky nezatěžují půdu chemií a nezabíjejí užitečné mikroorganismy tak, jak to mnohdy dělají přípravky z obchodu. Přírodní hnojiva naopak půdě pomáhají – zlepšují její strukturu, oživují ji a posilují samozřejmě také samotné rostliny. A co si budeme povídat – taková jahoda chutná úplně jinak než ta z hypermarketu. Po čem sáhnout? Tady jsou moje tři osvědčené tipy. Můžete je střídat a používat jednou týdně.
Kopřivová bomba na růst
Kopřivy sice pálí, ale pro zahradu jsou hotové zlato – a hnojivo z nich funguje jedna báseň. Jak na něj? Nasekejte čerstvé kopřivy (ne kvetoucí!) a napěchujte je do kyblíku nebo sudu, jak radí web Lavidalucida. Poté je zalijte vodou a nechte týden kvasit. Jakmile přestane tahle jícha zapáchat (a na jejím povrchu se přestanou tvořit bublinky), máte hotovo.
Získáte směs plnou dusíku, který jahodám pomáhá růst jako z vody. Jen ji pak před použitím zřeďte – zhruba 1 díl výluhu na 8 dílů vody, jinak byste svým jahodám mohli popálit citlivé kořeny.

Mléčně-kvasnicová výživa
Tahle směska voní o něco lépe než kopřivy – a také se mi dobře osvědčila:
- Smíchejte 100 g čerstvého droždí se 100 g cukru.
- Zalijte 3 litry vody a nechte to 10 dní kvasit.
- Pokud chcete fermentaci urychlit, dejte vodu lehce vlažnou (tak do 35 °C).
- A až bude směs čirá a bez pěny, máte hotovo.
Droždí dodá rostlinám vitamíny skupiny B a podpoří růst kořenů i plodů, jak píše magazín Shape. Skvěle se hodí zejména během kvetení a nasazování jahod.
Chlebová směs jako univerzální pomocník
- Starý chleba (vlastně jakékoliv pečivo) nevyhazujte – zahrada vám za něj poděkuje.
- Do třetiny kbelíku dejte suchý chléb.
- Zalijte vodou pokojové teploty, přikryjte a nechte tři dny stát.
- Potom promíchejte a slijte. Ředit nemusíte.
Chleba pomáhá rozvoji prospěšných mikroorganismů v půdě, takže půda bude živější a rostliny odolnější. Jahody to milují. Výrazně víc kvetou, nasazují na větší a sladší plody a celkově vypadají zdravěji. A vy přitom neutratíte ani korunu navíc.
udalosti247.cz
14 h
chalupari-zahradkari.cz
13 h
chalupari-zahradkari.cz
13 h
chalupari-zahradkari.cz
14 h
chalupari-zahradkari.cz
14 h