Už žádné plesnivé mandarinky: Mohou vydržet i několik měsíců, skladovat by se měly na chladném místě

Pokud máte chuť na šťavnatou mandarinku, klementinku nebo tangerinku, která se krčí v ozdobné míse v kuchyni, můžete mít smůlu. Pravděpodobně totiž nebude v dobré kondici.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Pulty obchodů se během zimních měsíců prohýbají pod hromadami oranžových citrusů, jejichž domovinou jsou Čína a Japonsko. Málokdo odolá a voňavé mandarinky si nekoupí. Sladké a šťavnaté plody jsou velmi chutné, ale také výživné. Jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny i antioxidantů. Když si pytlík s menšími sestřičkami pomerančů přinesete domů, není moc dobrý nápad vyložit je do mísy v kuchyni.

Vydrží i několik měsíců

Plná mísa mandarinek sice bude působit velmi efektně, ale pro samotné ovoce to není ideální skladování. Tedy pokud je nehodláte v nejbližších dnech všechny spořádat. Když je v pokojové teplotě necháte déle, začnou plesnivět a nahnívat. Proto je dobré uchovávat je v lednici, ideálně v šuplíku na ovoce a zeleninu při teplotě 6 až 8 °C. V takovém prostředí mohou vydržet i několik měsíců, ale je třeba je občas zkontrolovat, abyste včas zachytili shnilý nebo jinak narušený plod.

Když nemáte v lednici dost místa, můžete je skladovat ve spíži nebo ve sklepě. Rozhodující je, aby místo bylo tmavé, dobře větrané, s vyšší vlhkostí a teplota v něm nebyla vyšší, než 8 °C. Pokud jste ale přesvědčení, že mandarinky do čtyř dnů zkonzumujete, nemusíte si s jejich uchováváním příliš lámat hlavu. Klidně je nechte v míse na kuchyňské lince. Jen se vyvarujte toho, aby stranou od zdroje tepla a vlhkosti.

Výběr plodů nepodceňujte

Důležitou roli v tom, aby se mandarinky rychle nezkazily, hraje i jejich kvalita. Pokud v obchodech vidíte spousty beden s mandarinkami, které už nejsou v ideální kondici a leží vedle plesnivých nebo nahnilých, není to dobrá koupě, i kdyby byly ve slevě. Při výběru jednotlivých plodů se soustřeďte na několik věcí.

Plesnivá mandarinka mezi ostatními iZdroj fotografie: Depositphotos
  • Vybírejte mandarinky s neporušenou slupkou.
  • Pokud je nebudete hned jíst, vyberte méně zralé, během skladování dojdou.
  • Pronikavá vůně a intenzivní barva jsou zárukou kvality.
  • Když mandarinku jemně zmáčknete a je pevná a masitá, bude chutná a šťavnatá.
  • Pokud při zmáčknutí ucítíte pod slupkou dutý prostor, bude mandarinka vyschlejší.

Pravděpodobně jste si všimli, že existuje několik druhů těchto oblíbených a chutných oranžových citrusů. Rozdíly mezi mandarinkami, klementinkami a tangerinkami jsou ale minimální. Rozpoznáte je snadno. Mandarinky jsou oválnější a snadno se loupou. Klementinky jsou nejmenší, bez nepříjemných peciček, mají lesklou a hladkou kůru. Tangerinky jsou největší, světle oranžové, kulaté a tvrdší slupka se hůř loupe.

Jaké zkušenosti máte se skladováním mandarinek?

Zdroj: DoesItGoBad
Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Zobrazit další články