Lidový fígl, jak proměnit zašedlé spodní prádlo ve sněhově bílé. Nebude poznat, že bylo kdy v pračce
Bílé spodní prádlo má v zásuvce téměř každá žena a je na něj náležitě pyšná. I přes veškerou snahu ale prádlo po několika praních zešedne a po výstavním kousku nejsou ani památky.
Spodní prádlo v bílé barvě je naprostým základem každého šatníku. Světlé barvy se těší velké oblibě nejen pro svoji univerzálnost, ale i schopnost na pohled omladit a ubrat několik let. Spodní prádlo ale vyžaduje zacházení v rukavičkách, praní odděleně od zbytku oblečení a jen jemné programy při sušení. Naštěstí existuje způsob, jak zašlému prádlu vrátit jeho krásnou a zářivou barvu. Stačí jen pár maličkostí.
Aby bílá zase bílá byla
Spodní prádlo je většinou z jemných materiálů a krajek. Ty je nutné prát velmi opatrně. Se sušičkou se často nepřátelí a podprsenky s kosticemi by se jim měly obloukem vyhýbat, aby nedošlo k jejich mechanickému poničení. Speciální přípravky na bělení jsou často agresivní a jejich složení není vhodné pro materiály na spodním prádle. Mnohem lepší variantu představuje roztok připravený doma z ověřených a netoxických surovin.
Jednoduchý trik a tři suroviny
Suroviny: 2 polévková lžíce soli, 1 polévková lžíce sody, 1 polévková lžíce pracího prášku
Postup: Do umyvadla nebo lavoru nalijte horkou vodu a přidejte předem připravenou směs ze soli, sody a pracího prášku. Dobře promíchejte, aby se vše rozpustilo. Při mírném znečištění spodního prádla stačí máčet patnáct minut, u prádla v horším stavu nechte půl hodiny. Nesušit v sušičce ani na radiátorech, skvrny by se během chvilky objevily znovu. Ideální je rozložit na čerstvém vzduchu na přímém slunci.
Nárok na prvotřídní péči
Bílé spodní prádlo je natolik jedinečné, že si zaslouží velkou pozornost. Nesnese kompromisy a zaprání, změny barvy, skvrny nebo vytahaná krajka na sebe jen zbytečně upozorňují. Ideální je sušit vždy jen volně rozložené na rovné podložce, používat vhodné prací prostředky jako mýdlové kaštany nebo prádlo během praní uzavírat do speciálních košíčků, které je ochrání během ždímání.