Kazí se téměř okamžitě, pokud jsou vedle sebe. Které druhy ovoce a zeleniny nesmí být pospolu, aby si udržely čerstvost?
Lednice může urychlit zrání potravin, v důsledku čehož dojde k jejich zkažení. Některé druhy proto nechávejte raději venku.
Obsah
Asi všichni lidé chodí jednou nebo dvakrát týdně na velký nákup. Poté, co přijdou domů si vše, co nakoupili uklidí a to, co je potřeba dají do ledničky. Už ale nepřemýšlí o tom, jestli tam jídlo mohou jen tak bez rozmyšlení dát. Některé druhy ovoce a zeleniny totiž k sobě opravdu nepatří a když je dáte vedle sebe, začnou se rychleji kazit. Jaké potraviny to jsou?
Ovoce a zelenina obsahující ethylen
Je určitě velmi užitečné zamyslet se nad tím, co člověk dává do lednice vedle ovoce a zeleniny. Některé druhy ovoce totiž produkují plyn ethylen, který urychluje procesy zrání a tím i znehodnocení. Je proto důležité si v lednici nebo ve spíži udělat místo jen na ovoce a zeleninu a nic jiného k nim nedávat. A samozřejmě myslete na to, že při vyšších teplotách se jídlo kazí rychleji.
Co produkuje nejvíce ethylenu
Existují určité druhy ovoce a zeleniny, které produkují více ethylenu než jiné. A pokud to budete vědět, snadněji pochopíte, co rozhodně nepatří vedle sebe. Ethylenové ovoce zahrnuje jablka, hrušky, avokádo, banány, mango, švestky, melouny, jahody, citrony, melouny, ananasy, pomeranče, mandarinky, grapefruity, nektarinky a broskve. Ze zeleniny potom brambory a rajčata.
Co je nejvíce náchylné na zkažení
Výše uvedené potraviny neumisťujte blízko sebe, ani je neuchovávejte v blízkosti ovoce a zeleniny, které jsou citlivé na velké množství etylenu. To totiž způsobí jejich rychlé zrání a zkažení. Jedná se zejména o zelí, špenát, kukuřici, hlávkový salát, květák, houby, ředkvičky, chřest, brokolici, zelené fazolky, papriky a okurky. I bylinky jsou na tento plyn citlivé.
Pokud se ale stane, že v ledničce nebudete mít dostatek místa a všechny zásuvky budete mít zaplněné, možná budete muset pořídit pár úložných boxů. Do nich potom dáte zeleninu a ovoce, které obsahují ethylen. Tím pomůžete zabránit šíření tohoto plynu a potraviny vám vydrží déle čerstvé.
Jak dáváte potraviny do lednice vy?