Tak lahodná bramborová kaše, že ji budete jíst samotnou: Pravidla, tajemství i neobvyklé přísady, které ji dotáhnou k dokonalosti
Bramborová kaše je jídlo, které miluje asi naprosto každý. I maličkosti v její přípravě a ingrediencích může pozitivně ovlivnit výslednou chuť.
Obyčejnou bramborovou kaši můžete změnit na naprosto luxusní jídlo, po kterém se budete moci utlouct. Zkuste ji udělat ještě křehčí a vzdušnější, a také jí můžete změnit třeba barvu a nebo vůni. Sami uvidíte, že fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte jeden z těchto tipů, rozhodně nebudete litovat.
Jaké použít brambory
Aby bylo pyré homogenní a vzdušné, zvolte škrobové odrůdy. Je to kulatý brambor se světle hnědou slupkou a světlou dužinou. Škrobové brambory jsou během vaření velmi měkké, a díky tomu je i bramborová kaše krásně jemná. Brambory s červenou slupkou je lepší ale nepoužívat. Neuvaří se tolik a kaše pak může mít hrudky.
Co do kaše přidat
Klasická bramborová kaše se neobejde bez mléka nebo smetany. Pokud chcete, aby váš pokrm měl co nejlepší chuť, přidejte do ní také několik snítek tymiánu, rozmarýnu nebo jiných bylinek a zahřívejte na mírném ohni. Dalším produktem, který se používá do bramborové kaše, je máslo. Rozhodně se ho nesnažte vyměnit za olej. Mléko i máslo by měly mít pokojovou teplotu.
Někdo dává do bramborové kaše pár lžic zakysané smetany, majonézy, přírodního jogurtu nebo strouhaného sýra. Pro chuť můžete přidat například i syrové vejce, osmaženou cibulku a nebo houby. Čerstvé bylinky dodají hotové kaši zvláštní aroma. Můžete je zamíchat do kaše a nebo je nasypat až na talíř.
Triky na nejlepší kaši
Nejdůležitější je, abyste brambory nakrájely na stejně velké kostičky. Tak se totiž uvaří rovnoměrněji a rychleji. Je asi jedno, kdy brambory osolíte, jestli už v studené vodě a nebo až v teplé. To je totiž věc, o které se hádají i šéfkuchaři. Brambory by měly být zcela rozvařené. Kaši byste rozhodně neměli míchat v mixéru, je lepší míchat ručně metličkou a nebo vidličkou.
Jak připravujete bramborovou kaši?