Babiččin recept na zázračné hnojivo z cibulových slupek. Pokud jím budete zalévat své rostliny, zbledne závistí každý soused

Cibulové slupky jsou pro každého z nás odpadem. Vyhazujeme je do koše nebo na kompost. Nedělejte to, zkuste je použít jako hnojivo pro rostliny.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Slupky z cibule jsou obohacené o různé minerální a biologicky aktivní látky. Pokud hodíte celou cibuli i se slupkou do polévky, uděláte jedině dobře. Pro rostliny působí také blahodárně. Tonizují je, chrání před škůdci, chorobami a jinými neduhy. Zkuste jej ze slupek připravit. Postup je jednoduchý a vaše rostliny vám poděkují. 

Co slupky obsahují

Cibulové slupky obsahují karoteny, který působí detoxikačně i pro rostliny. Pomáhá růstu sazenicím a chrání plodiny před škůdci a chorobami. Phytoncides zabraňují vzniku plísním a houbám, které rostlinám jednoznačně škodí. Vitamín skupiny B je u mnohých zkušených zahradníků velmi důležitý. Zalévají s nim sazenice, urychluje růst stonků, ale i listů. Obsahuje mnohem více prospěšných sloučenin, které jsou pro rostliny potřebné. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Základem hnojiva jsou pouze slupky od cibule. Je jedno kterou použijete, ale mnoho zahradníků tvrdí, že největší sílu má červená cibule. Pokud však máte pouze žlutou, použijte ji. I tyto slupky budou silné a dokonalé k hnojení rostlin. Jak domácích, tak i venkovních. Oloupejte cibule a vložte slupky do uzavíratelné nádoby.    

Voda a čas je nejlepší přítel hnojiva

Pokud budete mít slupky oloupané a vhozené v nějaké nádobě s víkem – může být i skleněná zavařovací láhev, ale lepší bude plastová miska s těsnícím víčkem. Klidně použijte od velkého jogurtu nebo od zmrzliny. Nyní slupky zalijte 500 – 1000 mililitry vody. Zadělejte nádobu a nechte ji odstát, je to důležité, potřebujete silný výluh.

iZdroj fotografie: Unsplash

Jakmile máte slupky zalité, nádobu zavřete a lehce s ní zatřepejte, aby se slupky s vodou promíchaly. Poté ji kamkoliv odložte. Teplota by měla být pokojová, neumísťujte slupky do lednice nebo do chladného sklepa. Klidně ji dejte pod linku. Čas od času s ní zatřepejte, aby se obsah promíchal. Tak nechte louhovat 24 hodin. Pokud necháte pouze dvanáct, nic se nestane, ale den je ideální. Po uplynulé době přelijte přes síto a použijte.

Zdroj: Agriculturereview

Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Autor článku

Darina Smoláková

Zobrazit další články