Vypeckovat plný škopek třešní či višní je záležitost pár minut. Nejlepšího pomocníka přitom máte doma a ani o tom ani nevíte
Jakmile vypukne sezóna ovoce, většina hospodyněk peče několikrát do týdne různé dobroty, které miluje celá rodina. Víme, jak si můžete usnadnit vypeckování třešní.
Pokud odkládáte upečení lahodné bublaniny, koláče či dortu jenom proto, že se vám nechce do vypeckování třešní a višní, nevěšte hlavu. Může to jít docela jednoduše a rychle. Pomoci vám mohou nejrůznější udělátka, která koupíte v obchodech. Ale upřímně řečeno, proč mít doma další věc, kterou použijete párkrát do roka. Na pecky vyzrajete i bez nich, a navíc to nezabere moc času. Víme, jak na to.
Mísu třešní vypeckujete za pár minut
Když se vám nechce pecky odstraňovat jenom rukou, případně s pomocí párátek nebo sponek, což je piplačka, vyzkoušejte snadnou a rychlou metodu, kterou zvládne každý. Potřebovat k tomu budete jen prázdnou skleněnou lahev třeba od piva či vína a pevnou tyčinku, jejíž průměr je menší než velikost pecky. Například čínské hůlky, míchátko nápojů, kovou špejli na špízy či něco podobného.
A můžete začít s vypeckováním. Možná vám to hned nepůjde od ruky tak, jak jste si představovali. Ale cvičení dělá mistra. Takže několik prvních pokusů sice bude krkolomných, ale jakmile celý úkon natrénujete, půjde ven jedna pecka za druhou jako po másle. A během několika minut budete mít mísu třešní bez pecek. Postup je opravdu jednoduchý.
- Třešně nebo višně omyjte a odstraňte stopky.
- Položte třešeň na hrdlo prázdné láhve tak, aby místo, kde bývala stopka, směřovalo nahoru.
- Jednou rukou držte třešeň jemně, ale pevně.
- Hůlku vložte do otvoru po stopce a zatlačte na ni.
- Pecka propadne do lahve a na hrdle zůstane třešeň bez pecky.
- Pokud hůlka pecku mine, nevadí, z narušeného plodu ovoce snadno pecku vyndáte rukou.
Pecky z lahve snadno vyndáte, když ji naplníte trochou vody, obsah protřepete a vylijete včetně pecek. Nebo můžete použít nezálohovanou láhev, kterou pak prostě vyhodíte. Tento způsob vypeckování třešní a višní je ideální, protože v plodech zůstane šťáva. Zatímco při použití třeba kovových kancelářských sponek, které narovnáte a necháte jen háčky na konci, většinou třešeň narušíte tak moc, že z ní hodně šťávy vyteče.
Jaké triky používáte na vypeckování třešní a višní?