Pokud si čas od času chcete udělat například chutný salát, ale zelenina je už poměrně zašlá, vyzkoušejte tento trik, díky kterému surovinám dodáte jejich původní čerstvost.
Spoustě lidí se určitě někdy stalo, že si v obchodě koupili zeleninu na salát a poté na ni zapomněli. Po nějaké době začnou tyto potraviny měknout a uvadat, čímž celkově ztrácí dojem chutného a zdravého pokrmu. Hodně lidí se v takovém případě rozhodne, že suroviny zkrátka vyhodí a koupí nové. Přitom stačí použít naprosto jednoduchý trik, díky kterému bude zelenina zase křupavá a čerstvá jako dřív. Předejdete tak tomu, že budete své peníze vyhazovat nepřímou cestou do odpadkového koše.
Zelenina prospívá zdraví
Konzumace zeleniny je velmi prospěšná pro lidské tělo. Nejen, že je zdrojem spousty vitamínů a minerálů, ale má také často různé léčebné účinky. Například cibule je prospěšná pro kardiovaskulární systém. Zelenina je výbornou volbou pro ty, kteří se snaží zhubnout. Její konzumace napomáhá dřívějšímu pocitu sytosti, díky tomu sníte méně jídla, kvůli kterému byste přibrali na váze. Je také zdrojem vlákniny důležité pro správnou funkci střev.
S těmito jednoduchými tipy bude vaše zelenina čerstvá ještě dlouho poté, co ji koupíte v obchodě nebo přinesete ze zahrádky. Stačí je jen do…
více
Nakupovat můžete chytře
Spousta lidí dělá naprosto jednoduchou a přirozenou věc. Pokud vidí v supermarketu konkrétní produkt v akci, koupí jej ve větším množství. Tímto způsobem lidé šetří své peníze. Bohužel se ale může stát, že zelenina zůstane zapomenuta ve spíži či lednici nebo není správně uchována, takže celá povadne. Není však nutné takový kus hned vyhazovat do koše. Existují způsoby, jak povadlé zelenině vrátit její svěžest.
Jak vrátit zelenině křupavost
K tomu, abyste zapomenuté zelenině vrátili její čerstvost, budete potřebovat sklenici či misku a obyčejnou vodu z kohoutku. Povadlé suroviny dejte do misky, kterou naplníte vodou. Pokud takových kusů máte více, dá se použít i větší mísa. Naplněnou nádobu poté dejte přes noc do ledničky. Během této doby zelenina znovu absorbuje určité množství vody a získá svou křupavost i čerstvost zpět. V ideálním případě poté na nic nečekejte a následující den vše spotřebujte, ať nemusíte tento proces opakovat znovu.
Tento trik nelze pochopitelně použít na všechny druhy zeleniny. Nicméně například na papriky, řapíkatý celer, okurky nebo kořenovou zeleninu by tento postup měl fungovat vždy. Jestliže se naučíte tuto jednoduchou metodu využívat, ušetříte si spoustu peněz. Neutratíte totiž další peníze za nákup a zároveň nebudete plýtvat cenné suroviny a vyhazovat do koše zašlé kusy.