Nejrychlejší způsob sušení hub: Stačí 30 minut v mikrovlnce

Sušení hub představuje nejšetrnější způsob jejich zpracování. Nemusíte kupovat sušičku, bohatě si vystačíte s mikrovlnkou, případně normální troubou.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Sezóna houbové mánie pomalu, ale jistě začíná. Optimální podmínky pro růst hub přináší právě podzim, kdy je poměrně teplo a deštivo. Je velmi příjemné využít krásného víkendového počasí k návštěvě lesa, a ještě si z něj něco odnést. Houby jsou neodmyslitelnou součástí mnoha českých pokrmů a těší se velké oblibě. Správným zpracováním přitom houby vydrží bez problému do další sezóny i déle. Jak je ale správně usušit?

Na sušení použijte to, co máte doma

V prvé řadě je nutné podotknout, že se les v tomto období houbami přímo hemží a je tedy nutné je opravdu důkladně prohlížet, abyste si domů nepřinesli jedovatou houbu, která se od jedlé může lišit jen v malých detailech. Houby doma dobře očistěte pomocí nožíku a na větší nečistoty můžete použít i speciální kartáček na čištění hub. Houby můžete samozřejmě uvařit a sníst hned, pokud jste ale měli štěstí a našli jich plný koš, nabízí se je vydusit a zamrazit, případně usušit.

Každý druh hub vyžaduje jiný způsob tepelné úpravy. Pro konzumaci bez rizik a s plnou chutí je třeba uvědomit si rozdíly

Sušení je nejšetrnější formou uchování hub. Nejen, že si tak zachovají své přirozené aroma, neztrácí ani na chuti, vydrží opravdu velmi dlouho a zabírají minimum prostoru. Pokud jste si vybrali tento způsob zpracování, neomývejte houby pod vodou. Zbytečně by nasákly vodu, které se chcete naopak zbavit. Pořídit můžete klasickou sušičku na ovoce a zeleninu, kde si můžete nastavit teplotu a čas sušení. Zabírá málo místa a je to prakticky bez práce. K sušení ale můžete použít i jiné přístroje v domácnosti.

Mikrovlnná trouba má mnoho funkcí

Kromě klasického ohřevu nabízí mikrovlnná trouba i mnoho dalších úkonů, například zvládne šetrně rozmrazit maso, grilovat, péct či vařit v páře. Dá se ale spolehlivě použít i na sušení hub. Houby nakrájejte na tenké plátky a rozložte rovnoměrně na talíř tak, aby se nepřekrývaly. Nastavte výkon trouby na 100 W a nechte mikrovlnnou troubu pár minut pracovat. Otevřete dvířka, aby mohla přebytečná pára ven, a proces opakujte, dokud nejsou houby suché. Pokud jsou plátky dostatečně tence nakrájené, půl hodiny by mělo stačit.

Tenké plátky hub iZdroj fotografie: Pxfuel
Houby je před sušením nutné nakrájet na tenké plátky

Použít můžete i klasickou troubu

Pokud nechcete využít mikrovlnky, nabízí se sušit houby v klasické troubě. Tento způsob sušení má skvělé výsledky, je ale časově poměrně náročný. Na druhou stranu je nutné podotknout, že dlouhé sušení napomáhá zvýraznit a uchovat chuť a aroma houby. Dvířka trouby nechte pootevřená, aby pára mohla proudit ven. Houby takto sušte na 60–80 °C po dobu 4–6 hodin.

Kdo nechce, do lesa nemusí

Houby lze poměrně snadno pěstovat i doma na zahradě. Koupit si můžete rovnou směs hub, případně konkrétní druhy, a pokud jim dopřejete správné podmínky, můžete se radovat z vlastní houbové zahrádky.

Jak sušíte houby vy?

Zdroj: Smakosze
Diskuze Vstoupit do diskuze
102 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články