Těstoviny jsou oblíbenou pochutinou v mnoha rodinách. Jejich příprava se zdá být zcela prostá, přesto se vyplatí věnovat pozornost různým trikům, třeba když je potřebujete scedit.
Těstoviny jsou jednou ze základních surovin v našem jídelníčku. Jdou do polévek, salátů i nejrůznějších dalších pokrmů jako příloha nebo přímá součást. Všechny mají ale společné to, že je po uvaření nutné je scedit, tedy odstranit z nich vodu. Pokud v ní totiž zůstanou moc dlouho, příliš změknou a ztratí svou chuť. Tím pádem se stanou skoro bezcennou amorfní hmotou. Právě scezení se zdá zcela jednoduché, možná je ale namístě se nad postupem zamyslet.
Správný postup slití vody z těstovin
Většinu postupů v kuchyni máme naučenou od rodičů, babiček apod. Sem patří samozřejmě i vylití vody z hrnce po vaření těstovin. Jako mnoho naprosto zajetých věcí ovšem stojí za nové uvážení. Jakmile si totiž osvojíte dvě nové techniky, pravděpodobně vám dojde jedna věc. Že jste to vlastně celý život dělali úplně špatně. Web Smakozse uvádí, že lidé k tomuto kroku obvykle použijí cedník. Dají ho do dřezu a vylijí vodu i těstoviny. Dá se použít i sítko, princip je prakticky totožný.
Voda z těstovin nemusí končit ve dřezu. Jelikož je velmi bohatá na škrob a živiny, využijete ji mimo jiné jako vydatné hnojivo pro pokojové …
více
Jak se však ukazuje, těstoviny lze scedit i trochu jinak. První trik s námi sdílela paní Marta P. z Kelče: „Když potřebuju slít těstoviny, jednoduše vložím sítko přímo do hrnce s těstovinami. Zkrátka je podržím sítkem a vyliju vodu z hrnce.“ Důležitým přínosem je skutečnost, že je řádně zbavíte vody, aniž by přitom padaly do dřezu. Druhý trik zasahuje už do vaření, dá se však použít i při scezení. Síto vložte rovnou do hrnce, přidejte těstoviny a zalijte vodou tak, aby těstoviny normálně pokryla. Budete je tedy vařit přímo v cedníku.
Tipy na vaření těstovin
Pokud jste těstoviny vařili v cedníku, můžete jej po dokončení jednoduše vyjmout z hrnce a nechat okapat. Použitím těchto metod vám těstoviny nikdy nevypadnou z hrnce, vy se neopaříte vroucí vodou a vše bude probíhat velmi hladce. Samotné vaření těstovin, aby byly opravdu al dente, je kolikrát také věda. Není na místě u nich šetřit vodou, má být také vydatně osolená.
Dle inStory je třeba těstoviny vždy vkládat až do vroucí vody, jinak budou hodně lepivé. Před vložením do lázně je taky trochu „načechrejte“, aby se od sebe oddělily jednotlivé kousky. Kvalitní těstoviny se nelepí, není tedy potřeba olej, jak už jsme na adbz psali, ani propláchnutí studenou vodou po uvaření. Přijdou-li následně do omáčky na pánev, vařte je poloviční dobu, než uvádí etiketa. Krásně dojdou až na pánvi a budou akorát.