Jak při nákupu poznat sladké mandarinky: Důležitá je barva slupky a tvar plodu

Mandarinky jsou nedílnou součástí vánoční atmosféry. Dejte si však pozor, abyste při jejich nákupu vždy zvolili ty nejsladší kusy.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vánoční období si pravděpodobně každý spojuje s jedinečnou vůní mandarinek a jejich lahodnou chutí. Často se mi však v obchodě stane, že nechtěně vyberu kyselé a nezralé kusy, které posléze ani nemohou správně dozrát a končí tak bohužel v koši. Naštěstí jsem ale nedávno narazil na úžasný návod, jak najít nejsladší a nejchutnější kusy. Stačí si podle webu Kobieta zapamatovat pár jednoduchých pravidel. Už nikdy tak nesáhnete po špatném ovoci. 

Nikdy nekupujte mandarinky v sáčku 

Pokud i vy máte rádi mandarinky a chcete se ujistit, že si v obchodech kupujete vždy správné kusy, pak je důležité držet se určitých zásad. Rozhodně byste neměli nikdy vybírat kusy, které jsou již předbalené v síťkách. Takto si je totiž nebudete moct prohlédnout zblízka a po návratu domů vás může čekat nemilé překvapení (často jsou některé kusy také plesnivé, což není přes husté síto vidět). Vždy se proto zaměřte na ty, které se prodávají volně uložené. 

Abyste však sáhli po těch nejsladších kusech, zaměřte se na to, jak vypadá jejich slupka. Ta by měla být jasně oranžová, hladká a lesklá. Naopak je dobré vyhýbat se kusům, které mají zelené zbarvení nebo jsou příliš světlé, protože ty podle webu ABC nejsou zralé a nejspíše budou velmi kyselé. Stejně tak se vyvarujte plodům, které mají tmavé skvrny nebo jsou pomačkané, neboť se jedná o známky blížícího se zkažení a rozvoje plísně. 

Vezměte si mandarinku do ruky 

Ještě předtím než mandarinky vložíte do svého košíku, je zkuste osahat. Každý kousek, který si vyberete, by měl být dostatečně těžký. To je totiž známkou toho, že je ovoce plné čerstvé a sladké šťávy. Dobře by mělo vypadat i samotné místo, kde se plody strhávají ze stromu – v případě, že by tato oblast byla nahnědlá, pravděpodobně se jedná o starší kus, který již nebude chutnat nejlépe. Na webu adbz jsme také psali o tom, jak mandarinky skladovat, aby nezplesnivěly. 

Oloupaná mandarinka se slupkami iZdroj fotografie: Depositphotos
Sladké a zralé mandarinky by měly být těžké a voňavé

Pozornost byste měli věnovat i detailům, jako je tvar mandarinky. Ten totiž také vypovídá mnohé o vlastnostech těchto oblíbených plodů. Zaměřte se proto vždy na to, aby byly kulaté, pravidelné a bez známek poškození. Zploštělé a pomačkané kusy raději nechte v regálu, protože nebudou ani dobré, ani šťavnaté. Nedílnou součástí kvalitních kusů je poté správné aroma. Zralé a sladké mandarinky mají intenzivní a osvěžující vůni. 

Jak vybíráte mandarinky v obchodech vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články