Jak přehledně označit a uskladnit koření.

Komu z nás se alespoň jedenkrát v životě podařilo si kávu osolit, místo osladit. Ruku na srdce, nejspíš skoro každému. A to je jen malá záměna. Vylití jednoho šálku kávy je maličkost oproti tomu, když místo papriky nebo kurkumy nasypeme do připravovaného pokrmu třeba skořici.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Vyhodit jídlo pro celou rodinu, které připravujeme hodinu i víc, a suroviny stály pěkných pár stokorun, je k vzteku. Přitom stačí málo.

Nádoby k uskladnění

Na uskladnění koření a bylinek je nejlépe nakoupit dózy. Mohou být plastové, nebo keramické, či skleněné. Některé mají i speciální uzávěry, které dokáží koření odsypávat po malých dávkách. Ale každá má místo pro popis uskladňovaného koření, či bylin. Proto si před nákupem sedněte, a spočítejte, kolik druhů koření vlastně doma máte. Projděte všechny úložné prostory, a nejlepší je vyndávat na stůl, a dělat čárky. Pak připočítejte nějakou rezervu, ať máte do budoucna na nové druhy. Výběr je dnes opravdu široký, a tak si vše dopřejte čas, než se rozhodnete. Třeba si promluvte i se známými, ať vám řeknou, co se osvědčilo jim. Kritériem by neměla být jen cena, ale hlavně velikost, možnost i v budoucnu dokoupit další kusy, možnost stohování, mytí, popř. i přímé použití.

iZdroj fotografie: Koření patří do uzavíratelných nádob
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Popis uskladněného koření v kořenkách

Důležitá věc. Pokud už jednotlivá koření z originálních sáčků nasypete do kořenek, nezapomeňte si každou kořenku hned popsat. Nesmazatelné popisovače stojí pár korun a vydrží vám hezky dlouho. Dělejte to hned, jak do kořenky koření nasypete. V budoucnu se vám pak nestane, že místo papriky budete mít v guláši třeba kurkumu. Vhodné je na popisové místo psát i datum, kdy jste koření zakoupili. Originální balení si málokdo schová. Tím zabráníte i tomu, že se vám bude koření kazit. 

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Systém je základ

Další výhody kořenek

Mezi ně bezpochyby patří i to, že se vám do koření nebo bylinek nedají škůdci. Většina těchto nádob má dobré uzávěry, které brání škůdcům, jako jsou potravinoví moli, vaši zásobu napadnout a znehodnotit. Některé druhy jsou navíc i stohovatelné, takže vám zaberou mnohem méně místa. To je důležité pro domácnosti, kde je skladových ploch málo, nebo jsou malé. No a v neposlední řadě bývá dost druhů kořenek omyvatelných. Takže jednou za čas můžete koření vysypat, nebo když dojde, je lehce umýt. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Autor článku

Darina Smoláková

Zobrazit další články