I ta nejkyselejší mandarinka bude sladká. Ke změně chutě stačí trocha teplé a studené vody
Exotické ovoce vystavené na pultech v obchodě bývá bohužel často nezralé a bez chuti. Díky tomuto jednoduchému triku bude během chvilky vaše mandarinka chutnat sladce.
Citrusové plody mají obzvlášť příznivý vliv na náš imunitní systém. Nejen v zimních měsících oceníme jejich přínos pro naše zdraví. Veškeré citrusové plody navíc bývají vynikajícím zpestřením limonád a dalších nápojů nebo mohou sloužit jako přírodní dekorace. Abyste si co nejvíce užili chuť zakoupených mandarinek, rozhodně se vyplatí vyzkoušet tento trik. Díky němu budou mandarinky dokonale sladké a šťavnaté.
Co budete k oslazení potřebovat
Když si oloupete mandarinku, těšíte se na sladkou šťavnatou chuť, která se vám rozplyne na jazyku. Sníst kyselou mandarinku, po které se vám zkřiví ústa, je spíš dobrodružstvím, než lahodným požitkem. Naštěstí můžete chuť mandarinky jednoduše ovlivnit, aniž byste ji museli posypat cukrem. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je trocha teplé a studené vody.
Jak mandarinku osladit
Abyste kyselou chuť mandarinek přeměnili ve sladkou, připravte si dvě nádoby. Do jedné nalijte vodu o teplotě 40 °C a do druhé nádoby nalijte vodu studenou. Mandarinku před konzumací ponořte na 10 minut do nádoby s teplou vodou a následně na chvíli do nádoby se studenou. Tato koupel „deaktivuje“ kyselinu citronovou obsaženou uvnitř mandarinek, která je zodpovědná za dráždivě kyselou chuť.
Na co si dát při nákupu pozor
Kyselým mandarinkám se můžete vyhnout už při jejich výběru v obchodě. Při nakupování zaměřte pozornost na tvar ovoce a slupku. Mandarinka by měla být spíše kulatá a slupka by měla být tenká a lehce vystouplá. Pokud je to možné, potěžkejte si mandarinku v ruce a nebojte se přivonět. Nejlépe chutnají mandarinky, které mají těžší hmotnost a výraznou citrusovou vůni.
Jestli je ovoce čerstvé nebo už se blíží doba jeho expirace poznáte i podle toho, jak čerstvě nebo uschle vypadá jeho slupka. V žádném případě se nedoporučuje kupovat mandarinky, na jejichž slupkách se objevují suché šupinky nebo je jejich slupka jinak poškozená. V takovém případě může být dužina uvnitř ovoce téměř úplně vysušená, a tak je mandarinka nejen znehodnocená, ale ani vám nebude chutnat.