Jak bleskurychle nakrájet cibuli: Školní kuchařka se podělila o trik, který jí šetří desítky minut
Krájení cibule není vždy příjemný úkol. Pokud běžně dělá problém i vám, vyzkoušejte tento jednoduchý způsob, který vám ho usnadní.
Krájení cibule je pro mnoho kuchařů a kuchařek nejméně oblíbeným procesem během vaření pokrmů. Nejenže vám při loupání této zeleniny mohou slzet oči, ale také se ji nemusí podařit vždy nakrájet tak, jak byste si to představovali. S těmito strastmi však dokáže pomoci níže uvedený způsob, díky kterému bude tento „strastiplný“ postup několikanásobně rychlejší, a tak vám usnadní celé vaření.
Cibule v jídelníčku
Cibule patří mezi nejúčinnější přírodní léčiva, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku. Nejenže skvěle chutná a dodá každému jídlu nezapomenutelné aroma, ale také obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, včetně vitaminu skupiny B, vitaminu C, draslíku, selenu, éterických olejů, sulfidů a silných antioxidantů zvaných flavonoidy. Právě díky nim pomáhá podporovat zdraví srdce a snižovat riziko závažných onemocnění jako srdečního infarktu či mozkové mrtvice.
Stejně tak je cibule prospěšná pro vaši pokožku, především díky obsahu vitaminu C, který hraje důležitou roli při tvorbě kolagenu. Dále jde také o skvělý přírodní prostředek, jenž vám pomůže zlepšit spánek, zdraví očí, sexuální činnost, pomůže vyléčit akné a detoxikuje tělo od nebezpečných toxinů a volných radikálů.
Jak správně nakrájet cibuli
Jelikož cibule patří mezi nejpoužívanější kulinářské ingredience, měli byste i vy vědět, jak tuto aromatickou zeleninu správně krájet. Známe osvědčený návod, který tento záludný proces usnadní, navíc vás ochrání před nechtěným říznutím ostrým nožem. Postupujte následovně:
- Zásadní roli ve správném krájení cibule hraje její kořínek – ten byste neměli nikdy ihned odkrojit. Oloupanou cibuli rozkrojte napůl a první polovinu začněte krájet kolmo k prkénku tak, aby se nůž co nejvíce přiblížil ke kořínku. Je ovšem důležité kořínek nijak nenarušit. Počet řezů záleží pouze na vás a vašich preferencích velikosti kostiček.
- Jakmile budete mít hotovo, udělejte dva řezy doprostřed cibule směrem ke kořenu. Zelenina by stále měla držet pohromadě.
- Nyní je čas nakrájet samotné kostičky. Od konce cibule začněte provádět malé řezy rovnoběžně s kořínkem. Zelenina se vám začne rozpadat na jemné, malinké části. Tímto způsobem ji krájejte až k samotnému kořínku, který následně sám odpadne. Poté ho budete moci vyhodit.
Jak se vyvarovat pláči při krájení cibule
Pokud často krájíte cibuli, možná se také ptáte, proč vlastně při tomto nepříjemném procesu má člověk nutkání plakat. Jde především o přirozený ochranný systém této zeleniny, kterým odrazuje nebezpečné mikroby a živočichy. Naštěstí však existují některé tipy, jak se před touto nežádoucí reakcí chránit:
- Cibuli loupejte pod tekoucí vodou.
- Nasměrujte dráždivé látky na jiné místo než na vaše oči – může je například pohltit digestoř nebo zapálená svíčka (postavte ji při krájení k prkénku).
- Při krájení cibule neotvírejte svá ústa – dráždivé látky neproniknou do vašich sliznic a nebudou vás tolik dráždit.
Jakým způsobem krájíte cibuli vy?