Jahody vydrží čerstvé až 10 dní. Postará se o to obyčejný papírový kapesník
Zabránit kažení jahod je snadné. Díky tomuto triku si na čerstvých jahodách pochutnáte znatelně déle bez obav z plísně.
Obsah
Jahody jsou bezpochyby jedno z nejoblíbenějších ovocí vůbec. Jejich lahodné chuti se prostě nic nevyrovná a milují je lidé napříč generacemi. Můžete si je vychutnávat jen tak utržené přímo ze záhonku nebo z nich vykouzlit sladké dobroty. Je úplně jedno, zda je smícháte s tvarohem, bílým jogurtem nebo mlékem, vždy to dopadne skvěle. Na jahodách je nevýhodné jen to, že rychle plesniví a nelze je nadlouho uskladnit ani v ledničce.
První krok je správný výběr
Jestliže si chcete vychutnat jahodový koktejl nebo bublaninu, zbystřete již při nakupování ovoce. Čerstvé kvalitní plody poznáte na první pohled. Jahody mají sklony k rychlému plesnivění, proto buďte obezřetní. Nikdy nekupujte pomačkané ovoce, možná by vám již po cestě domů zchřadlo. To snad jen v případě, když ho chcete okamžitě zpracovat.
Umývejte je až před konzumací
Pakliže chcete konzumovat jahody ihned, tak je všechny omyjte. V opačném případě to nedělejte, jinak by se zdeformovaly a rychle zplesnivěly. Pokud jste zakoupili větší množství plodů a najednou je nevyužijete, chytře je uskladněte. Neumyté jahody vložte do papírového sáčku, protože absorbuje vlhkost. Takto uložené plody jahody vydrží uskladněné v lednici až 10 dní.
Ze zahrádky jsou nejlepší
Červené jahody zakoupené na trhu jsou jistě kvalitní, ale utržené přímo ze záhonu nemají jedinou chybičku. Jejich pěstování není nikterak náročné, jen se o ně musíte dobře starat. Nejrozsáhlejší plantáže jahodníků najdete především ve Španělsku, Itálii, Řecku a Chile. V těchto oblastech je teplo, a proto jsou plody krásně červené, šťavnaté a sladké.
Jahody jsou superpotravina
Před konzumací je nutné jahody dokonale omýt, protože se v nich skrývá spousta nečistot a drobných broučků. Rovněž si dávejte pozor na to, abyste se jich nepřejedli, protože jsou silným alergenem a mnoho lidí má po nich kopřivku. To však nemění nic na tom, že jsou zdrojem vitamínu C, D, E i B, karotenu nebo vlákniny. Energetická hodnota je téměř nulová, tudíž z nich určitě nepřiberete.