Jablka z obchodu nestačí opláchnout čistou vodou. Pro zbavení „atraktivního povlaku“ je potřeba víc
V obchodech málokdy narazíte na opravdu ošklivá jablka, která nevybízejí k nákupu. Skvělý vzhled mají díky voskovému ošetření, které byste před konzumací měli z plodu odstranit.
Obsah
Krásně nablýskaná jablka, do kterých máte chuť se zakousnout ještě v obchodě, jsou standardní nabídkou supermarketů. Na rozdíl od někdy i trochu nevzhledných chudinek, které nabízejí prodejci na farmářských trzích nebo jež utrhnete přímo ze stromu, vypadají úžasně. Za dokonalým vzhledem jablek z obchodů jsou ale náročné chemické procesy úprav, o kterých běžný smrtelník většinou nemá ani zdání.
Úpravy kvůli zvýšení atraktivity vzhledu
Pokud jste se domnívali, že farmář úrodu jablek posbírá, naloží na náklaďák a převeze do obchodu, kde si je koupíte, jste na omylu. Než se i takové produkty, jakými jsou ovoce a zelenina, dostanou ke spotřebiteli, procházejí často nějakou chemickou úpravou, zejména pak voskováním. Jde vesměs o neškodné procesy. Jejich cílem je právě dosáhnout co nejatraktivnějšího vzhledu ovoce, protože pak se lépe prodává.
Když na pultech obchodů uvidíte podezřele dobře vypadající jablíčka, která se už zdálky lesknou, je vysoce pravděpodobné, že byla ošetřena voskem. Díky tomu plody skvěle vypadají, ale také se nepoškrábou, pomaleji vysychají, později dozrávají a méně je napadá plíseň a bakterie. Lidský organismus ale vosk nestráví. Vyhýbat se kvůli tomu uměle voskovaným jablíčkům ale nemusíte. Stačí, když je před konzumací dobře omyjete.
Oloupat slupku není dobrý nápad
Existuje více variant, jak se s voskovanými jablíčky můžete utkat, když už jste neodolali jejich zářivému vzhledu a přinesli si je z obchodu domů. Můžete jablko jednoduše oloupat. Ale počítejte s tím, že ve slupce je opravdu hodně vlákniny a živin, o které přijdete. Lepší alternativou je jablko umělého vosku zbavit. Nebude k tomu stačit ale tekoucí studená voda, jak jste nejspíš zvyklí. Použít budete muset teplou vodu.
K vylepšení vzhledu jablek se většinou používá emulze vyrobená z karnaubského vosku, jen výjimečně jde o včelí vosk. Pro lidský organismus nejsou nebezpečné. Ale jíst takové ovoce nechcete. Abyste se povlaku na jablkách zbavili, stačí je před konzumací omýt horkou vodou a mýdlem. Pokud se vám taková metoda nezdá, stačí, když jablka na několik minut ponoříte do horké vody. Vosk se rozpustí a objeví se bělavý povlak, který setřete houbičkou. Nutné je v obou případech jablka nakonec opláchnout ve studené vodě.
Pomůže vám skvělá babská rada
Pokud máte pocit, že horká voda by nemusela odvést dokonalou práci, a s mýdlem na jablko vyrukovat nechcete, můžete zkusit fígl z kategorie babských rad. Stačí, když si připravíte roztok z vody, jedné lžíce jedlé sody a lžíce citronové šťávy. Jablko do něj na chvilku ponoříte, otřete houbičkou a nakonec opláchnete pod tekoucí vodou. Místo citronové šťávy lze použít také ocet a povlaku umělého vosku na jablíčkách se zbavíte.