Díky jednoduchému triku budou hranolky chutnat jako z oblíbených fastfoodů. Stačí při jejich přípravě přidat jen dvě suroviny z vaší domácnosti. Výsledek vás zaručeně překvapí.
Přestože bramborové hranolky nepatří k nejzdravějším pokrmům, téměř nikdo jim neodolá. Abyste jejich chuť ještě vylepšili, vyzkoušejte tento geniální trik a obohaťte recept o dvě univerzální suroviny, které již dávno máte v kuchyni. Takto budete mít hranolky jako od profesionálů. Kvůli domácí přípravě však budou mnohem lehčí, bez přepalovaného tuku a mnohem zdravější než ty z rychlého občerstvení.
Jak připravit ty nejlepší hranolky
Chuť bramborových hranolků ovlivňuje mnoho faktorů. Kromě velikosti a šířky jednotlivých kousků to jsou také pomůcky, které k jejich přípravě použijete. Důležitou roli hraje především výběr vhodného tuku, ale také spotřebič, v němž je připravujete, a celková doba smažení nebo pečení. Opravdové tajemství, které však zařídí, aby chutnaly jako z oblíbeného fastfoodu, spočívá v přidání kukuřičného škrobu a octa.
Tradiční bramborové hranolky nemají nic společného s výživnou stravou. Jsou sice chutné a málokdo by řekl, že je nemá rád, jenže lidově řeče…
více
Postup přípravy hranolků
Základním pravidlem úspěchu je výběr kvalitních a čerstvých brambor. Ty nejprve důkladně omyjte, oloupejte a nakrájejte na proužky libovolné velikosti a šířky. Připravené kousky vložte do mísy se studenou vodou a zalijte 50 ml bílého octa. Chvíli nechte odmočit a poté důkladně opláchněte a sceďte. Dále je pomocí kuchyňské utěrky nebo papírového ubrousku vysušte od přebytečného množství vody a vložte opět do mísy.
Následně k bramborám přisypte jednu polévkovou lžíci kukuřičného škrobu a promíchejte tak, aby rovnoměrně všechny kousky brambor pokryl. Jakmile máte hotovo, připravte si k jejich smažení fritézu nebo pánev s rozpáleným tukem. Bramborové hranolky přidejte do nádoby s olejem a nechte smažit dozlatova. Nakonec vyjměte, nechte okapat od zbytků oleje a osolte podle chuti.
Další způsob, jak připravit vynikající hranolky
Velmi jednoduchý způsob, jak docílit vynikajícího výsledku při přípravě hranolků z čerstvých brambor, spočívá v jejich postupném smažení. Stejně jako v předchozím případě brambory nejprve očistěte, oloupejte a nakrájejte na proužky. Na pár minut je vložte do mísy se studenou vodou a poté sceďte. Přebytečnou vodu opět vysušte papírovým ubrouskem nebo kuchyňskou utěrkou a dejte se do smažení.
Nejprve hranolky vložte do fritézy rozehřáté na 120 °C. Při této teplotě je nechte smažit po dobu 10 minut. Po jejím uplynutí je vyjměte a všechen tuk opatrně slijte. Přidejte čerstvý a teplotu zvyšte na 170 °C. Jakmile se olej rozpálí, hranolky opět do fritézy vložte a smažte ještě další 2–3 minuty. Nakonec připravenou přílohu vyjměte a na talíři dosolte. Díky těmto trikům si přijdou na své i ty nejmlsnější jazýčky.